Concediile Medicale în 2024: Care sunt indemnizațiile de concediu medical supuse CASS și care sunt cele scutite în continuare de CASS

Începând cu anul curent, majoritatea indemnizațiilor de concediu medical vor fi taxate cu 10%, care reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Sunt însă indemnizații care vor fi în continuare scutite de această această taxă.

Context: Modificări în Taxarea Indemnizațiilor de Concediu Medical

În acord cu Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, de la începutul anului 2024, majoritatea indemnizațiilor de concediu medical sunt supuse unei contribuții suplimentare de 10%, reprezentând CASS. Ordonanța nu se aplică, însă, tuturor indemnizațiilor de concediu medical, existând și excepții. 

Indemnizații de Concediu Medical Scutite de CASS

Indemnizații de Concediu Medical Scutite de CASS

Astfel, vor rămâne scutite de CASS indemnizațiile acordate în cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, conform reglementărilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Potrivit actului normativ cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în aceste situații reprezintă 100% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele șase luni. Trebuie să precizăm că, în acest caz, primele trei zile de concediu medical pentru accidente de muncă sau boli profesionale sunt suportate de angajator, iar începând cu a patra zi, de fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Care sunt indemnizațiile de concediu medical supuse CASS?

Care sunt indemnizațiile de concediu medical supuse CASS?

Așadar, indemnizațiile pentru concediile medicale privind bolile obișnuite sau accidentele în afara muncii sunt acum impozitate cu CASS. De asemenea, se va aplica această contribuție și pentru indemnizațiile pentru concediile de maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice și concediul de risc maternal.

Foto shutterstock.com

staiu
WhatsApp Logo