Esti tanar, nu ai mai lucrat niciodata si nu gasesti nicio solutie pentru a compensa acest minus? Mai toate feedback-urile pe care le-ai primit iti lasau de inteles ca altcineva, cu mai multi ani de experienta, a fost ales pentru postul pe care ai aplicat?
Lipsa de experienta nu ar trebui sa fie un obstacol atunci cand iti doresti un job. Daca esti proaspat absolvent, student sau aplicant entry-level, este perfect de inteles ca te afli la inceput de drum – iar consultantul de recrutare este, cu siguranta, constient de acest lucru.
Cu toate acestea, absenta experientei relevante ramane o provocare pentru multi candidati aflati in cautarea primului loc de munca sau care isi doresc o schimbare in cariera. Iar pana sa ajungi la interviu, unde poti oferi mai multe detalii, ai la dispozitie doua instrumente prin care poti convinge. Hai sa vedem in continuare cum le poti imbunatati:
CV-ul
Pentru a aduce putina consistenta, incearca sa introduci in prima parte a acestuia un paragraf in care rezumi continutul detaliat al CV-ului, punctand elementele care te fac un candidat potrivit. Un exemplu perfect privind aceasta structura de CV functional il vei gasi pe linkedin.com, unde fiecare profil incepe cu un scurt istoric. Daca nu ai experienta absolut deloc, cea mai buna alternativa este sa vorbesti despre proiectele tale, despre modul in care ai reusit sa gestionezi mai multe proiecte in acelasi timp sau despre ablitatile tale in solutionarea problemelor. Orice este reprezentativ pentru tine, dar mai ales pentru organizatia la care aplici.
Ce competente si abilitati ar trebui sa incluzi? Cele mai bune indicii le vei gasi in anuntul de recrutare, unde sunt enumerate toate cerintele postului respectiv. Ar fi perfect sa puti prezenta situatiile in care ai demonstrat ca ai aceste puncte forte. Te vor ajuta mai tarziu in interviu sa exemplifici concret. Poti totodata compara 2-3 anunturi de joburi din industrie pentru a vedea care sunt cele mai des cerute competente si abilitati. Asigura-te ca rezumatul despre care iti povesteam mai devreme le include.
Situatia ideala pentru tine este atunci cand ai tot ce angajatorul cere. Dar ce poti sa faci cand lucrurile nu stau chiar asa? In niciun caz nu adaugi cunostinte pe care nu le ai. Nu ai niciuna din lista respectiva? Poate nu ar strica sa te intrebi daca acesta este chiar jobul pe care ti-l doresti.
Ajungem la zona de experienta. Chiar daca nu ai, nu poti sa treci peste ea pur si simplu. Te poti concentra pe abilitati, oferind de aceasta data mai multe detalii. Poti spune, spre exemplu, ca ai foarte bune abilitati de cercetare. Stii cand, cum si mai ales unde sa iti gasesti informatii relevante pentru proiectele tale. Vorbeste despre astfel de situatii, despre cum ti-ai planificat activitatea si cum ai reusit sa identifici sursele cheie pentru proiectele la facultate.
Descrie aici experientele de la clasa, de la cursuri, proiectele de grup, activitati extracuriculare, voluntariate, internshipuri, activitati de freelancer. Chiar daca nu ai fost platit pentru aceste activitati, sunt experiente importante pe care le poti trece cu incredere in CV. Poti citi mai multe despre cum sa te implici in astfel de proiecte aici.
Scrisoarea de intentie
In ceea ce priveste scrisoarea de intentie, sunt foarte multe surse si exemple pe internet, insa iti recomandam sa nu le folosesti. Investeste putin timp si energie si puncteaza, in stilul propriu, detaliile relevante pentru aplicatia ta: competentele tale, abilitatile tale, experienta ta, interesele si motivatia ta.
Scrisoarea de intentie si CV-ul trebuie sa creeze conexiunea cu angajatorul. Asigura-te ca mesajul tau este transmis corespunzator.
Monica Dona
Sursa foto: shutterstock.com