Mii de CV-uri, al tau e unic

mm

Mii de CV-uri incarcate zilnic pe site-urile de job-uri, sute de articole despre cum sa iti scrii CV-ul perfect, milioane de sfaturi despre ce ar fi bine sa scrii, ce nu ar fi bine sa scrii, cum ar fi bine sa scrii, solutii de-a gata, pentru orice tip de profil, industrie, specializare, nivel de experienta, cat sa termini treaba asta cu CV-ul fara prea mari batai de cap, nu?

Aplici si, apoi… urmeaza lamentarile: “Eram perfect pentru job! De ce nu m-au chemat la interviu?!” “Aveam un CV foarte bun si l-am spus perfect?! Nu inteleg de ce nu i-am convins!” “Am trimis 100 de CV-uri si, totusi, nu ma suna nimeni!”

Suna familiar?! Sa spunem ca da, li se mai intampla unora. Nu noua, mai mult ca sigur. Si daca ar fi asa, cat de mult ar putea sa cantareasca in acest proces un CV? Cu siguranta nu foarte mult, nu?

Daca te astepti sa gasesti, insa, in acest articol panaceul universal, solutia care sa te faca cel mai dorit candidat din Internet, probabil ca ar trebui sa te opresti aici. Articolul acesta nu iti va da nici instructiuni de redactare pentru cel mai bun CV, nici nu te va invata cum sa aplici mai bine ca sa ajungi la interviu si nu iti va vinde solutii miraculoase pentru a obtine jobul visurilor tale.

Singurul cuvant pe care mi-ar placea sa il retii la finalul acestuia este cuvantul “unic” si ori de cate ori te vei aseza in fata calculatorului pentru a-ti redacta CV-ul sau vei vorbi despre tine in interviu, sa iti amintesti acest cuvant. Tine minte! Nu ai nevoie de nicio sursa de inspiratie care sa te ajute sa mimezi ceva ce nu te reprezinta si care, in plus, nu este nici macar atat de interesanta  pentru recruiter pe cat iti imaginezi ca ar putea fi!

 

Acum, cu acest cuvant in vocabular iti propun sa iti rescrii CV-ul. Raspunde-ti la toate intrebarile care iti trec prin minte si gaseste o justificare pentru fiecare alegere pe care o faci.

Daca ai fi un font, ce font ti-ar placea sa fii? L-ai gasit? Foloseste-l! E unic si reprezentativ pentru tine!

Ce culoare te reprezinta mai bine! Pune-o in CV-ul tau! E culoarea care iti accentueaza povestea!

Ce cuvinte cheie iti descriu cel mai bine activitatea? Foloseste-le! Elimina toata vorbaria fara rost! Vei reusi astfel nu doar sa punctezi esentialul, dar si sa faci din CV-ul tau un material usor de folosit de catre orice recruiter. Mizeaza pe putin si bun!

Daca ar fi sa spui cateva cuvinte diferentiatoare despre tine care ar fi acelea? Le-ai gasit, foloseste-le si in CV! Pastreza totusi un registru care sa te reprezinte si nu incerca sa pari altfel decat esti. Chiar daca micile artificii lingvistice te vor ajuta sa ajungi la interviu, diferentele intre ce ai scris si ce povestesti se vor observa cu siguranta!

Daca ai fi compania la care aplici, ce ti-ar placea sa auzi? Foloseste un vocabular comun! Citeste cu atentie anuntul companiei, el iti va oferi suficiente detalii pentru  a vedea daca acesta este locul incare vrei sa lucrezi! Gaseste punctele acelea in care va intersectati! Daca nu le-ai gasit, nu miza pe improvizatie. E ca intr-o relatie: nu te poti potrivi cu toti! Mai mult ca sigur, nici nu iti doresti asta.

Feedback-ul tau este valoros. Daca vrei sa ne povestesti despre experientele tale, sa ne adresezi intrebari sau pur si simplu sa ne spui punctul tau de vedere legat de acest subiect, te rugam sa ne lasi un comentariu.

Monica Dona

 

WhatsApp Logo