Partea din bacșiș ce depășește 15% din consumație poate fi considerată venit salarial pentru care trebuie plătite și contribuții sociale

De la 1 ianuarie 2023 se aplică Legea 376/2022, care prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%.

În acord cu actul normativ, atunci când decid să lase bacșiș, clienții restaurantelor și barurilor au două variante – varianta procentuală (între 0% și 15%) sau varianta unei sume fixe, însă nu stipulează clar ce se întâmplă în situația în care aceștia lasă mai mult.

„Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, prevede Legea 376/2022.

Așadar, toți banii vor ajunge la angajator odată cu nota de plata, iar acesta îi va distribui ulterior angajaților după ce virează statului impozitul pentru acești bani.

Codurile CAEN cărora li se aplică Legea 376/2022

Legea se aplică exclusiv societăților care au codurile CAEN: 5610 – Restaurante și respectiv 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Fiscalizarea bacșișului în cazul localurilor care fac livrări la domiciliu și pentru alte tipuri de afaceri

Excepție de la fiscalizarea bacșișului fac localurile care fac livrări la domiciliu – situație în care, fiscalizarea bacșișului este complet opțională, iar în  cazul altor tipuri de afaceri în care se acordă, de obicei, bacșiș pentru prestarea serviciilor fiscalizarea acestuia Legea 376/2022 nu se aplică.

bacsis restaurant

Legea bacșișului nu se aplică și zilierilor care lucrează în restaurante sau baruri

Deși Legea nr. 52/2011 (munca zilieră) include  „restaurante – clasa 5610” și „baruri și alte activități de servire a băuturilor – clasa 5630” ca fiind domenii în care este permisă munca zilieră, iar Legea bacșișului vizează tocmai acele activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor,» Legea 376 face referire doar la salariați.

Practic, aceasta înseamnă că salariatul are obligația să depună banii acordați ca bacșiș la angajator, pe când zilierul îi poate păstra ca până acum.

zilieri bacsis

Cum vor fi distribuite sumele primite ca bacșiș

Legea nu precizează cum vor fi împărțite sumele primite de la clienți, lăsându-l pe angajator să decidă și obligându-l să implementeze o procedură care să integreze atât opinia contabilului, cât și pe cea a specialistului în relații de muncă. 

Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului,” prevede Legea.

Conform actului normativ care se aplică de la 1 ianuarie 2023, veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat, însă fiscaliștii atrag atenția că, dacă vorbim de un bacșiș de peste 15% din consumație, partea care depășește acel procent ar putea fi considerată venit salarial. Implicit, în aceasta situație ar trebui să se datoreze nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.

Susa foto shutterstock.com

Stagiile de cotizare
WhatsApp Logo