Intre internship si jobul visurilor tale

mm

Sfarsit de studii, o multime de programe de internship in CV-ul tau, dar niciunul care sa se fi terminat cu o propunere de job. Daca aceasta este si situatia in care te afli, probabil ca ti-ar fi prins bine sa fi citit articolul acesta inainte. Nu e insa niciodata prea tarziu.

Hai sa vedem insa, cum ne alegem programele de internship in care ne implicam!

Primul pas pe care iti recomand sa il faci este sa  pui pe hartie domeniul in care ti-ai dori sa iti dezvolti o cariera: HR, Marketing, Financiar, IT, orice simti ca nu te-ar plictisi dupa prima luna la job. Gandeste-te ca vei petrece peste 160 de ore pe luna la job (fara a socoti cat petreci pe drum si pauzele de masa), mai multe decat cele pe care le vei petrece cu familia, prietenii tai sau tu cu tine, relaxandu-te. E important sa iti placa mult, chiar si in momentele in care o sa fii extrem de incarcat!

Apoi imagineaza-ti pana unde ai vrea sa urci si, nu ar strica sa aproximezi pana cand ti-ai propus ca acest lucru sa se intample. Stiu, o sa ma intrebi, de unde sa cunosti tu cand si unde, cand nici macar nu ai idee de unde sa incepi…. Scopul acestui exercitiu este nu sa iti arate “calea”, ci sa iti stabilesti niste repere. Cand vei sti clar ce vrei sa obtii, iti va fi cu siguranta mai usor sa gasesti solutii, sa iti imaginezi cum.

Abia acum poti spune ca esti pregatit sa iti raspunzi la intrebarile cand, unde si de ce sa te inscrii intr-un program de internship, dar mai ales, pe care sa il alegi. Este important sa fii selectiv si sa optezi doar acele proiecte care te ajuta sa obtii experienta relevanta. Internship-ul trebuie sa fie un prim pas in cariera ta si nu o intamplare!

Gata, te-ai hotarat, ai pus punctul pe ultimul i din CV-ul tau si esti gata sa il trimiti. Stai putin!

Hai sa aruncam o ultima privire pe el. Cam gol, nu? Lipseste partea de experienta… in care nu ai nici cea mai mica idee ce ai putea sa scrii.

Poate ca nu ar strica sa completezi cu: activitatile in care te-ai implicat in asociatiile studentesti din care ai facut parte, proiectele speciale la care ai participat, cateva detalii in plus la aspiratii, hobby-uri. Asigura-te insa ca CV-ul tau este usor de citit si contine toate informatiile relevante: studii, specializari absolvite, date de contact, o adresa de email care ar fi de preferat sa contina numele tau, precum si experienta profesionala, daca exista.

Imagineaza-te in locul recruiter-ului: daca as fi un om de HR care vede 1000 de CV-uri de candidati fara experienta, ce mi-ar placea sa gasesc? Raspunsurile iti sunt la indemana: coerenta, un CV lizibil, cu rubrici clare, usor de urmarit si cuvinte cheie care sa il faca memorabil. Poti sa vezi aici cateva CV-uri atipice. Tot ce trebuie sa faci este sa fii curajos si sa iti pui amprenta in tot ceea ce comunici intr-un mod cat mai original.

Dupa ce esti 100% multumit de "cartea ta de vizita", alege calea potrivita pentru a o transmite. Oricare ar fi aceasta, asigura-te ca ajungi acolo unde ti-ai propus! Un articol, o scrisoare altfel scrisa, un CV trimis intr-o sticla personalizata, un layout diferit, un mesaj video, pot fi modalitati prin care sa te faci remarcat pentru interviu.

Te ajutam cu doua exemple concrete care speram sa te inspire!

Social Networking si Blogging

Photo credit Sandra Clipea: http://www.sandraclipea.ro/caut-job

Mix integrat: outdoor, video si online 🙂

Photo credit: www.employadam.com

Creaza-ti propria strategie! Indrazneste sa fii creativ!

Povesteste-ne despre experientele tale! Lasa-ne un comentariu!

Monica Dona

WhatsApp Logo