Fii un star in Assesment Center

mm

Gata! Ai trecut de selectia de CV-uri, ai spus ce aveai de spus in interviuri si tocmai cand credeai ca nu mai este nimic de analizat, primesti o noua invitatie: la un assessment center.

Assessment center-ul este de fapt o suita de teste prin care echipa de recrutare reuseste sa selecteze in final cel mai bun candidat. Nu este intotdeauna o competitie cu ceilalti, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa dai ce ai tu mai bun, sa fii team-player si sa arati cat de bine poti sa colaborezi.

Iata ce ar trebui sa faci, pas cu pas, pentru a te face inca o data remarcat!

 

  1. Fii prezent! Implica-te in toate activitatile propuse de moderatori si arata ca esti cu adevarat interesat de acestea. Pune intrebari, asculta activ, ofera feedback, fii trup si suflet in tot ceea ce ti se cere. Nu te concentra doar pe a face! Fii sigur ca evaluatorii te vad facand!
  1. Fii tu insuti! Relaxeaza-te, chiar daca stii ca toti ochii sunt atintiti asupra ta si ca ti se observa fiecare mic gest. Nu este cea mai confortabila situatie, insa numai fiind tu insuti, vei reusi sa le arati evaluatorilor adevarata ta personalitate.
  1. Exerseaza! Accepta invitatiile la assessment si exerseaza-ti abilitatile ori de cate ori ai ocazia! Iar daca aceste oportunitati nu apar, gaseste-ti un partener de “antrenament” cu care sa exersezi. Vei fi astfel mult mai relaxat in ziua assessmentului.
  1. Analizeaza-ti punctele forte si punctele slabe. Identifica abilitatile si competentele cheie pentru organizatie sau pentru pozitia pe care aplici. Surse potrivite de informare pot fi chiar anuntul postului pentru care ai aplicat sau consultantul de HR cu care ai pastrat legatura pana la momentul assessmentului. Fa-ti singur aceasta analiza SWOT si daca unul dintre punctele tale slabe este esential pentru organizatie sau pentru post gaseste modalitati pentru a corecta acest minus. Indrazneste sa te ajuti!
  1. Fii cu ochii pe ceas! Majoritatea exercitiilor pleaca de la un brief care nu iti da foarte mult timp de analiza, iar apoi totul este contra cronometru! Asigura-te ca ai prioritizat corespunzator toate activitatile!
  1. Fii team-player! Chiar daca este o competitie, incearca sa colaborezi si sa ajuti! Multe dintre activitati sunt exercitii de grup, iar assessorii te vor evalua pe anumite standarde predefinite. Uneori competitivitatea dusa in extrem nu te ajuta insa deloc!
  1. Imbunatateste-ti abilitatile de intelegere! Vei primi instructiuni diferite, in formate diferite. Este important sa asculti si sa intelegi pentru a fi eficient in rezolvarea sarcinilor.
  1. Chiar daca ai trecut deja printr-o serie de interviuri, este posibil ca assessmentul sa presupuna si el un interviu. Nu exclude din start aceasta posibilitate si fii pregatit pentru o noua discutie.

Desi fiecare assessment va fi particularizat dupa nevoile de evaluare ale organizatiei sau ale postului, cateva tipuri de exercitii se regasesc pe lista multora dintre acestea. Iata asadar la ce te poti astepta:

  1. Scenarii “desprinse din realitate”, majoritatea din realitatea activitatilor curente la postul pentru care ai aplicat, in care ti se testeaza abilitatile decizionale, viteza de reactie, rezolvarea problemelor si creativitatea. Asigura-te ca ai analizat cu atentie descrierea postului si ca nu vei fi luat prin surprindere.
  2. Activitati de tip role play. Fie ca vei face acest exercitiu cu evaluatorul sau cu un actor profesionist, rolul acestui exercitiu este de a iti testa reactiile in conditii de stres. Este important sa iti pastrezi increderea, sa asculti activ si sa raspunzi calm la toate provocarile. Pentru rezultate bune in acest tip de activitate, exercitiul este cheiea.
  3. Testarea psihometrica care va evalua competente tehnice, personalitatea, rezolvarea de probleme sau judecata. Gasesti  online o multime de resurse. Iti recomand sa le testezi!
  4. Prezentari. Fie ca este un exercitiu individual sau de grup, vei avea de sustinut prezentari. Asigura-te ca faci fata cu succes!

Mult noroc si inspiratie!

Experientele tale sunt valoroase si utile pentru noi. Daca vrei sa ni le impartasesti, lasa-ne un comentariu!

Monica Dona

Dezvoltare personala HR resurse umane
WhatsApp Logo