Daca esti in cautarea directiei potrivite sau simti ca bati pasul pe loc, nu esti singurul. Mai jos gasesti cateva sfaturi esentiale pe care mi-ar fi placut sa le stiu si eu acum 10 ani – poate te vor ajuta sa iei decizii mai clare si mai curajoase.
Studiaza
Studiaza-te pe tine. Vezi ce inclinatii ai. Acum sunt o groaza de teste online pentru a vedea daca esti creativ, pragmatic, orientat spre antreprenoriat etc. Fii obiectiv si alege un lucru care sa te reprezinte, care sa-ti implineasca visele si asteptarile si care sa te ajute sa te sustii financiar mai tarziu. Studiaza piata. Ai o criza financiara in spate si niste concluzii trase de oameni specializati. Vezi ce domenii au avut probleme, vezi ce domenii nu au fost afectate. Fa-ti o lista cu ce iti place din domeniile care par stabile si porneste de acolo. Daca nu exista o compatibilitate intre acestea si dorintele tale, fii dispus sa-ti asumi anumite riscuri si sa fii intr-o continua dezvoltare.
Cursuri de dezvoltare personala
Nu cred ca existau acum 10 ani. Singurele cursuri de acest fel le mai auzeai la ora de dirigentie, cand nu se transforma intr-o negociere de motivat absente. Astazi exista multe articole online, menite sa te ajute sa te cunosti, dar si cursuri fizice, unde poti intalni oameni interesanti, care iti pot inspira alegerile.
Cursuri si training-uri specializate
Intr-adevar, un om poate deveni specialist in domeniul sau, insa exista riscul sa se abata de la directia initiala, daca este distras. Poti alege sa urmezi cursuri pentru inca o limba straina – competitia este deja foarte mare intre vorbitorii de limbi straine, mai ales in cazul celor care cunosc limbi mai rare, cum ar fi poloneza sau ceha. De asemenea, poti obtine certificari pentru cele doua limbi pe care le studiezi in liceu.
Fiecare domeniu are, la randul sau, mai multe ramuri. Incearca sa te familiarizezi cu cat mai multe dintre ele – nu stii niciodata cand vei dori sa te reprofilezi. Ideal ar fi sa nu o iei de la zero, iar la 20 de ani ai timpul si energia necesare pentru a acumula cunostinte valoroase.
Voluntariate si Internship-uri
Pui in practica ceea ce ai invatat la scoala, cunosti oameni pasionati de acelasi domeniu ca tine, inveti ce inseamna responsabilitatea si cum sa ti-o asumi, iar pe deasupra te si distrezi.
Gandeste in prezent si in viitor, dar mai ales “in afara cutiei”
Foloseste-te de toate resursele pe care ti le pune la dispozitie era tehnologica si foloseste informatiile cu un scop util in dezvoltarea ta profesionala. Citeste mult, din toate domeniile, formeaza-ti un mod de a gandi. Creeaza-ti un traseu, de la care te poti abate uneori, insa traseaza-ti cateva obiective. Nu uita ca la baza actiunilor tale este indicat sa existe placerea, asa ca alege o cariera care, mai presus de orice, te implineste.
Fii creativ, inovativ, pasionat si toate lucrurile bune vor veni spre tine!
Mult succes!
Sursa foto: shutterstock.com