Decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere. Utilitatea politicii interne.

Un subiect intens discutat în companii la începutul acestui an a fost decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-392/21 având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Curtea de Apel Cluj (România) prin care CJUE a explicat că dispozitivele de corecție speciale din HG nr. 1028/2006 includ și ochelarii care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor.

Întrebări recurente în toată discuția legată de cine suportă costurile cu ochelarii pentru angajați, atunci când există recomandare pentru portul acestora, au fost în ce măsură angajatorii trebuie să suporte și costul ramelor sau dacă se poate ca angajatorul să-și fixeze o limită în privința suportării cheltuielii totale – lentile și rame.

decontare ochelariPentru a evita orice dubii și eventuale problemele cu inspectorii fiscali care să impună reîncadrarea cheltuielilor cu ochelarii pentru angajați, dar și din rațiuni ce țin de optimizarea bugetului, este ideal pentru angajator să-și stabilească o politică internă care să răspundă la câteva întrebări: în ce limite să se încadreze costurile cu ramele, periodicitatea suportării costurilor, procedura de achiziție/ decontare și așa mai departe.

Prețul lentilelor poate să varieze destul de mult în funcție de tip, de corecții, filtre, caracteristici etc., situația particulară a angajaților și este, așadar, util ca angajatorul să stabilească un cost optim pentru salariat. În stabilirea acestuia trebuie să aibă în vedere faptul că, în acord cu art. 15 din HG nr. 1028/2006, niciuna dintre măsurile luate nu trebuie să implice costuri financiare pentru lucrători.

decontarea ochelarilor

Pentru eventualele inspecții ANAF este de preferat ca angajatorii să documenteze situația, incluzând:

  • evaluarea de risc, coroborată cu poziția și recomandările date de specialistul/ specialiștii SSM,
  • recomandările și rețeta furnizate de medicul oftalmolog (nu este acceptată recomandarea optometristului) și cu toate documentele justificative (eventual oferte de la mai mulți furnizori de ochelari).

În politica internă se poate prevedea, de asemenea, ce se întâmplă în situația în care angajatul pierde sau distruge ochelarii achiziționați, și, implicit, periodicitatea cu care vor fi suportate aceste costuri (nu mai des decât periodicitatea recomandării date de medic).

Sursa foto Shutterstock și Freepik.com

stagiatura
WhatsApp Logo