Beneficii salariale acordate ocazional. În ce condiţii pot fi oferite acestea dacă nu sunt menţionate în mod expres în contract

În acord cu modificările operate anul trecut în Codul Muncii, avantajele pe care angajatorul le oferă trebuie să fie menționate în mod expres în contractele individuale de muncă. Intenţia legiuitorului a fost de a asigura o mai mare transparență, dar şi o garanție pentru angajaţi că vor primi tichetele, bonusurile sau orice alte avantaje promise.

În situația în care angajatorul dorește să acorde şi alte beneficii salariale, fără ca acestea să fie constante sau regulate, angajatorul poate include în contract o prevedere prin care să arate că „se pot oferi și alte avantaje”, fără să le numească pe fiecare.

beneficii salariale acordate ocazional

Transparenţa faţă de angajat este cuvântul de ordine în acordarea beneficiilor salariale

Transparenţa faţă de angajat este cuvântul de ordine care stă la baza acestor modificări. Practic, politicile de beneficii extrasalariale de la nivelul companiilor trebuie aduse la cunoştinţă angajatului prin contractul de muncă, iar toate promisiunile de la interviu trebuie să fie dublate și de o clauză contractuală.

O primă consecință a acestor modificări ale Codului Muncii legate de clauzele obligatoriu de inclus în contractele individuale de muncă e că beneficiile nu o să mai poată fi retrase sau modificate unilateral.

Cea de-a doua este că angajatorii trebuie să găsească formule de lucru care să le permită o minimă referire la aceste beneficii în contractele de muncă.

beneficii salariale

Menţionarea beneficiilor salariale în contractele individuale de muncă

Apariţia acestei noi obligații a adus în practică o serie de întrebări legate de menţionarea acestor beneficii salariale în contractele individuale de muncă şi dacă este necesar să se redacteze clauze la contract ori de câte ori angajatorul dispune de fonduri pentru acordarea unor prime sau bonusuri.

Soluţia identificată în practică vizează împărţirea tipurilor de avantaje în avantaje regulate şi avantaje neregulate. Astfel, dacă tichetele de masă, de creșă, mașina sau telefonul de serviciu pot fi considerate avantaje regulate, primele de Crăciun, cadourile de 1 martie sau 1 iunie ar putea fi consideraze avantaje neregulate.

O situaţie specială în acest context o au sporurile de performanţă. Dacă acestea sunt acordate în mod constant şi nu exceptional, este important ca ele să fie prevăzute în contract sub orice formă, fie că sunt descrise sau este inclusă formula de calcul.  

Photo credit Shutterstock.com

Stagiile de cotizare
WhatsApp Logo