Pontajul este obligatoriu pentru toate companiile, indiferent de mărimea acestora

Abrogarea OUG 37 din luna octombrie a.c. a eliminat obligativitatea acordului scris pentru micii angajatori, pe care firmele trebuiau să-l prezinte inspectorilor în caz de control. Decizia nu a făcut ca pontajele să redevină obligatorii, deoarece obligația de a ține evidența orelor de lucru nu a fost niciodată eliminată pentru microîntreprinderile cu până la 9 angajați.

pontajul

Este important să reamintim faptul că, anterior, pentru salariații mobili, salariatii care desfășurau munca la domiciliu și salariații microîntreprinderilor cu până la 9 salariati angajatorul putea să țină evidența orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de aceștia. „Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia”, scria în OUG nr. 37/2021

Odată abrogată OUG 37, necesitatea acordului scris la micii angajatori a dispărut și aceștia pot ține evidența muncii după cum consideră, atâta vreme cât evidența bifează condițiile minime stipulate de Codul muncii, iar angajații sunt informați în legătură cu modalitatea de pontare. 

Totodată, e bine de știut că, în caz de control, amenda pentru lipsa evidenței muncii este cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei.

pontajul 2Photo credit freepik.com

actul aditional la contractul de muncaKurzarbeit
WhatsApp Logo