Decembrie este ultima lună de Kurzarbeit. Documentele pentru decontările aferente acestei luni trebuie să fie depuse până pe 25 ianuarie 2023

Kurzarbeit

Mecanismul Kuzarbeit, introdus în 2020 pentru a ajuta companiile care au suferit din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, a putut fi folosit din luna mai a acestui an și de către companiile care au de suferit de pe urma războiului ros-ucrainean. În acord cu prevederile acestuia, firmele care au înregistrat scăderi ale producției sau ale cifrei de afaceri de cel puțin 10% față de aceeași perioadă din 2019 au putut reduce programul de lucru cu până la 80%, urmând să poată deconta până la 75% din salariul de bază al angajaților care au fost afectaţi.

OUG 73/2022 a prelungit mecanismul Kurzarbeit în luna mai anul curent, iar, prin modificările aduse, indemnizația aferentă ajutorului de stat a putut fi accesată de mai mulți angajatori decât prevedea anterior OUG 132/2020. Măsura, care trebuia să expire pe 8 iunie, a fost prelungită până la 31 decembrie 2022.

Cum funcţionează mecanismul Kurzarbeit?

KurzarbeitMecanismul funcționează în felul următor: angajatorul plătește indemnizația de 75% aferentă orelor de muncă reduse, din bugetul de cheltuieli de personal, împreună cu salariul în cuatum de 100% pentru orele muncite efectiv de salariat la data de salariu. Ulterior, până la data de 25 ale lunii pentru plata indemnizației din luna anterioară, va depune la agențiile teritoriale de muncă următoarele documente:

  • copie a deciziei privind reducerea timpului de lucru și dovada aducerii acesteia la cunoștința salariaților;
  • declarația pe propria răspundere a angajatorului, din care să reiasă motivul aplicării mecanismului;
  • copia acordului încheiat cu organizațiile sindicale sau, după caz, dovada informării salariaților, acolo unde nu există organizație sindicală;
  • lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația Kurzarbeit;
  • copie a documentelor de plată a salariilor, cu evidențierea plății indemnizației.

Dacă documentele transmise sunt corecte, agențiile emit în maximum cinci zile decizia de decontare, iar indemnizația este transferată în conturile deschise de angajatori.

Decembrie este ultima lună de aplicare a mecanismului

Având în vedere că luna decembrie este ultima lună de aplicare a mecanismului, firmele care folosesc Kurzarbeit vor avea timp până pe 25 ianuarie să depună documentele pentru a primi aceşti bani de la stat.

Este important să precizăm că pentru salariile și indemnizațiile acordate salariaților pe durata aplicării Kurzarbeit, angajatorii datorează contribuția asiguratorie de muncă și trebuie să rețină și să vireze impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii.

Amenzi

Amenzile care se aplică în situaţia chemării la muncă a salariațior cărora li s-a redus timpul de muncă și pentru care a fost solicitată indemnizația Kurzarbeit, indiferent dacă vorbim despre prestarea de servicii în telemuncă sau muncă la domiciliu în interesul angajatorului, sunt similare celor aplicate pentru munca nedeclarată putând fi cuprinse între 20.000 lei şi 200.000 lei.

Photo credit www.freepik.com

pontajulminivacanţe
WhatsApp Logo