Esti tanar si nu stii incotro sa te indrepti profesional?

mm

Sa va spun o poveste. Scurta. Aveam 18 ani si terminasem un liceu cu profil financiar contabil. Fara sa ma gandesc mai departe si, cumva, dintr-o inertie a varstei si a sfaturilor primite in cei 4 ani, am dat la ASE. Am intrat. Sase luni mai tarziu am realizat ca nu ma reprezinta. Am renuntat. Am absolvit de atunci Facultatea de Jurnalism, am si profesat o perioada. Odata cu criza au aparut disponibilizarile in domeniu si pentru a-mi umple timpul liber am mai facut Facultatea de Regie de Film la UNATC. Astazi, sunt pe platourile de filmare in timpul liber, jobul meu de baza fiind de Content Manager.

Esti in impas? Iata cateva sfaturi pe care mi-ar fi placut sa le primesc acum 10 ani:

Studiaza

Studiaza-te pe tine. Vezi ce inclinatii ai. Acum sunt o groaza de teste online pentru a vedea daca esti creativ, pragmatic, orientat spre antreprenoriat etc. Fii obiectiv si alege un lucru care sa te reprezinte, care sa-ti implineasca visele si asteptarile si care sa te ajute sa te sustii financiar mai tarziu.

Studiaza piata. Ai o criza financiara in spate si niste concluzii trase de oameni specializati. Vezi ce domenii au avut probleme, vezi ce domenii nu au fost afectate. Fa-ti o lista cu ce iti place din domeniile care par stabile si porneste de acolo. Daca nu exista o compatibilitate intre acestea si dorintele tale, fii dispus sa-ti asumi anumite riscuri si sa fii intr-o continua dezvoltare.

Cursuri de dezvoltare personala

Nu cred ca existau acum 10 ani. Singurele cursuri de gen le mai tinea diriga la ora de dirigentie, cand nuse transforma intr-o negociere de motivat absente. Astazi exista multe articole online, menite sa te ajute sa te cunosti, dar si cursuri unde poti intalni oameni interesanti, care te pot influenta si inspira in alegerile tale.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Cursuri si traininguri specializate

Intr-adevar, un om devine specialist in domeniul sau si exista posibilitatea sa se abata de la calea sa, daca e distras. Poti alege cursuri de inca o limba straina, deja exista o competitie mare intre vorbitori de limbi straine, mai ales cei care vorbesc limbi rare (poloneza, ceha). Sau poti sa iti iei diplome pe cele doua limbi pe care le inveti in liceu.

De asemenea, fiecare domeniu in sine, are mai multe arii in care se desfasoara, incearca sa cunosti din toate, nu stii cand vrei sa te reprofilezi. Ar fi indicat sa nu o iei de la zero, iar 20 de ani este o varsta care-ti permite sa acumulezi multe cunostinte.

Voluntariate si Internship-uri

Pui in practica teoria invatata la scoala, cunosti oameni pasionati de acelasi domeniu ca tine, inveti ce inseamna responsabilitatea si asumarea acesteia plus ca te distrezi.

Gandeste in prezent si in viitor, dar mai ales “in afara cutiei”

Foloseste-te de toate resursele pe care ti le pune la dispozitie era tehnologica si foloseste informatiile cu un scop util in dezvoltarea ta profesionala. Citeste mult, din toate domeniile, formeaza-ti un mod de a gandi. Creeaza-ti un traseu, de la care te poti abate uneori, insa traseaza-ti cateva obiective. Nu uita ca la baza actiunilor tale este indicat sa existe placerea, asa ca alege o cariera care mai presus de orice, te implineste.

Fii creativ, inovativ, pasionat si toate lucrurile bune vor veni spre tine!

Mult succes!

Roxana Andrei
Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
HR Romania LUGERAWorkshop Cariera ta de succes lugera guvern hr resurse umane
WhatsApp Logo