Invățarea este un proces durabil și continuu

mm
Azi am făcut un exerciţiu de imaginaţie. Mi-am pus o întrebare: Cum aş fi fost acum fără experienta de voluntariat? As fi avut mai mult timp pentru a studia materiile din facultate, aş fi terminat şefă de promoţie? Sau aş fi avut mai multe note de 10? Însă dupa trei ani de învăţat intens aş fi fost exact ca educaţia din ziua de azi: inflexibilă şi lipsită de creativitate.
Şi clar cu un cerc mai restrâns de prieteni.
Aşa că mă bucur că am ales voluntariatul. Am învăţat practic, relaxat şi din placere. Am câştigat prieteni. M-am dezvoltat şi mi-am putut fixa un sistem de obiective. Am devenit eu, cea de azi, cea care crede în puterea şi viitorul educaţiei non-formale.
Curaj, viziune şi încredere în tine. Asta câştigi fiind voluntar într-un ONG. Poate aceste trei atuuri le poti dobândi şi lucrând pe parcursul anilor de facultate, însă contează şi felul în care le dobândeşti. Ca voluntar poţi să fii sigur că aceste trei atuuri vin la pachet cu multă distracţie, excursii, petreceri, traininguri interesante, prieteni noi şi multe altele.
Este important de ştiut că prin voluntariat capeţi experienţă în organizarea unui proiect, în coordonarea unei echipe, în materializarea unei idei şi faci muult networking. Astfel, activitatea de voluntariat poate fi un prim pas spre succesul profesional.
Eu am facut şi fac voluntariat. 60% din ce ştiu azi, ştiu datorită voluntariatului. Cu ce m-au ajutat cărtile stufoase de 600 de pagini studiate în facultate? Cu destul de puțin pe termen mediu şi lung. Asta pentru că notele mici sau mari nu fac decât să încurajeze utilizarea fiţuicilor şi gândirea pe termen scurt, iar mie-mi plac lucrurile durabile 🙂
Învăţarea este un proces continuu şi durabil. Procesul de învăţare trebuie să îl ajute pe elev/student să fie conştient de propria gândire/potenţial. În prezent tot mai mulţi studenţi au o atitudine pasivă în timpul cursurilor. În unele săli lipsește dialogul interactiv între profesor şi student, rămânând doar scrisul după dictare, care generează din păcate un mediu steril în care studentul nu este încurajat să gândească.
Din punctul meu de vedere, educaţia ar trebuie să însemne dezvoltare şi inovatie și se pot câștiga cu ușurință și în afara școlilor… voluntariatele oferă un bagaj de cunoștințe durabil în timp care se potrivește de minune cu diploma obținută.
Concluzia?
Voluntariatul reprezintă un supliment binevenit în ceea ce înseamnă dezvoltarea personală şi educaţională a unui student.
Eugenia Dabu, Acting Recruitment Manager
Lugera The People RepublicHR Romania LUGERA
WhatsApp Logo