Reforma Fiscală 2023: Schimbări Substanțiale în Regimurile de Taxare pentru IT, Construcții și Agroalimentar

Modificările recente ale regimurilor de taxare pentru angajații din domeniul IT, construcții și industria agroalimentară vor intra în vigoare începând cu veniturile lunii noiembrie, conform noii legi privind reforma fiscală. Prin aceasta regimul fiscal aplicabil salariilor din IT va fi armonizat cu cel din construcții și sectorul agroalimentar, astfel ca și angajații din acest dintâi sector să plătească impozit pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei. De asemenea, în acord cu Legea nr. 296/2023, publicată pe 27 octombrie în Monitorul Oficial, vor intra în vigoare și alte modificări care se vor aplica începând cu veniturile lunii noiembrie. 

Regimul de impozitare în sectorul IT

Pentru profesioniștii din IT, scutirea de impozit este acum condiționată, aplicându-se doar celor cu venituri brute de până la 10.000 de lei pe lună. Orice sumă care depășește acest limită va fi impozitată. În plus, scutirea se aplică doar unui singur contract de muncă, indiferent de numărul de contracte pe care le are un angajat sau de numărul de angajatori. Această schimbare aliniază regimul de impozitare cu tratamentul angajaților din construcții și agroalimentar, în special în ceea ce privește contribuția la asigurările sociale (CAS), unde cota de 25% a CAS este redusă cu procentul alocat Pilonului II al fondului de pensii (4,75% începând cu ianuarie). Acest lucru înseamnă că profesioniștii din IT nu vor mai plăti contribuția la pensiile private și vor fi impozitați cu o cotă CAS mai mică decât cea actuală (adică 20,25%). Doar cei care doresc să contribuie vor putea opta pentru acest lucru în scris la angajator, pentru ca acesta să rețină contribuția integrală de 25%.

De asemenea, este important de menționat că scutirea de impozit pentru profesioniștii din IT se va aplica doar până la finalul anului 2028, aliniindu-se, astfel, facilităților fiscale aplicabile în construcții și în sectorul agroalimentar.

Reforma Fiscală 2023: Schimbări Substanțiale în Regimurile de Taxare pentru IT, Construcții și Agroalimentar

Regimul de impozitare în sectorul construcțiilor

În sectorul construcțiilor, scutirea de impozit reflectă scutirea din sectorul IT, aplicându-se unui singur angajator/plătitor în cadrul plafonului de 10.000 de lei (orice sumă care depășește acest limită nu beneficiază de facilități fiscale). Cota redusă a contribuției la asigurările sociale cu 3,75% este de asemenea aplicabilă, cu opțiunea de a contribui la Pilonul II al fondului de pensii. Dispare scutirea de la plata contribuției la sănătate (CASS), în procent de 10%.

Regimul de impozitare în sectorul agroalimentar

Reforma Fiscală modificari

În sectorul agroalimentar, aceeași scutire de impozit și cota redusă a CAS se aplică, sub plafonul de 10.000 de lei pentru veniturile brute. Scutirea de impozit se va acorda pe un singur contract de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor. Opțiunea de a contribui la Pilonul II al fondului de pensii este de asemenea disponibilă, respectiv cota contribuției de asigurări sociale se va reduce cu 3,75%% (adică procentul care se duce la Pilonul II în mod normal, conform Legii 411/2004). Începând cu anul următor, acest procent este de 4,75% și desigur, se poate opta pentru plata contribuției. De asemenea, dispare scutirea de la plata CASS, în cotă de 10%.

Aceste modificări, cuprinse în Legea nr. 296/2023, publicată la 27 octombrie în Monitorul Oficial, vor intra în vigoare începând cu veniturile lunii următoare publicării legii, adică începând cu veniturile lunii noiembrie. Schimbările reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul fiscal pentru aceste trei mari sectoare, cu implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. 

Photo credit shutterstock.com

reforma fiscală RomâniaIndemnizație Internship 2023 Creștere a Sumelor Minime Pentru Interni
WhatsApp Logo