Chiar daca avalansa de informatii de pe Internet poate fi uneori coplesitoare, social media poate simplifica considerabil procesul de recrutare. Articolul de fata se adreseaza atat recruiterilor aflati la inceput de drum, cat si candidatilor care, astfel, pot intelege mai bine etapele recrutarii si isi pot optimiza profilul social dintr-o noua perspectiva.
Ce faci, asadar, atunci cand bugetul de recrutare este departe de a fi atat de generos pe cat ti-ai dori, iar aplicantii disponibili nu indeplinesc toate cerintele organizatiei tale?
- Primul pas – si poate ca cel mai important – este sa fii acolo unde sunt potentialii tai candidati. Fie ca iti faci un cont pe Linkedin sau pe Facebook, rafineaza-ti cautarea, verificand si activitatea de pe grupuri.
- Lasa-i pe candidati sa vina spre tine. Actualizeaza-ti statusul cu posturile disponibile, astfel incat toata lumea din reteaua ta sa aiba acces la informatie. Chiar daca nu cunosti direct pe cineva cu calificarea si competentele necesare, reteaua ta te poate ajuta sa dai mai usor sfoara in tara.
- Construieste-ti o retea online. Primii la care poti apela sunt chiar colegii tai, care pot prelua anuntul si il pot distribui mai departe.
- Raspunde asa cum ti-ar placea sa ti se raspunda. Ofera toate informatiile necesare, raspunde intrebarilor.
- Fii social, dar mai ales fii Linkedin! Fii pe grupuri, infiinteaza grupuri, posteaza informatii relevante pentru grup, raspunde intrebarilor de pe grup si incurajeaza dialogul.
- Calitate versus cantitate. Pe ce trebuie sa te concentrezi cand iti faci o retea (de Linkedin, spre exemplu)? Pe calitatea contactelor sau pe cantitatea acestora? Poate esti tentat sa inclini spre calitate, insa aceasta nu te ajuta foarte mult. Cu cat ai mai multe contacte, cu atat mesajul tau va ajunge la un public mai larg, iar acestia vor putea distribui informatia mai departe, catre propriile conexiuni.
- Implica-te in cautarea activa. Profită de funcțiile de căutare disponibile pe rețelele sociale și motoarele de căutare. Poți utiliza atât LinkedIn, cât și Facebook pentru a te conecta și a stabili legături cu potențiali candidați. În plus, folosește tehnici avansate de căutare pe motoarele dedicate pentru rezultate mai precise – vezi mai multe detalii aici.
- Candidatii te urmaresc si ei! Recrutarea prin social media are avantajul unei strazi cu dublu sens. In timp ce tu iti cauti cei mai buni candidati, este posibil ca cei mai buni candidati sa iti urmareasca activitatea. Posteaza responsabil!
Desi pare elixirul magic al recrutarii, social media nu reprezinta o solutie completa. Anunturile de joburi, recomandarile interne, parteneriatele cu universitati sau participarea la targuri de cariera – toate metodele care au functionat pana acum in identificarea celor mai buni candidati trebuie pastrate in mixul de recrutare.
Monica Dona
Sursa foto: shutterstock.com