In prim plan: programul de inductie…

mm

Prima zi la un nou loc de munca! Iti amintesti cum a fost? Putina stangacie, zambete de complezenta, formalitati, documente … oricat de entuziast ai fi, inceputurile intr-o organizatie noua nu sunt nici printre cele mai confortabile situatii, nici printre cele mai placute.

Stim cu totii, cel putin teoretic, ca aceasta perioada de inductie este esentiala pentru un start cu dreptul, atat pentru echipa, cat si pentru nou venit.

Bine ai venit! Te lasam putin aici singur, pana ne gasim timp sa stam de vorba cu tine! Nu e de mirare ca multi nou veniti pleaca in primele saptamani, ca se plictisesc, ca se simt neapreciati si nedoriti la noul loc de munca. Dincolo de contractul oficial semnat de noul venit se gaseste un document mult mai important: contractul psihologic, angajamentul personal pe care noul venit si l-a asumat si care, odata incalcat, va avea ca rezultat scaderea loialitatii, a angajamentului si a implicarii acestuia. Asigura-te ca acesta ramane in vigoare!

Un induction riguros este o necesitate si nu o chestie draguta pe care o facem pentru noii nostri colegi

Si merita mai mult decat crezi sa analizezi eficienta trainingului de inductie cu regularitate si, chiar daca acesta pare ca functioneaza perfect, sa incerci sa gasesti noi si noi modalitati de imbunatatire. Pune-ti intrebari si asigura-te ca toti colegii tai il inteleg ca fiind la fel de important.

Acord suficient timp pentru training? Care ar putea fi numarul optim de zile/ saptamani pentru un program eficient?

Nu exista un timp standard de inductie si, cum nimeni nu cunoaste mai bine specificul activitatii organizatiei decat tine, sarcina de a stabili un interval de timp optim pentru inductie este doar a ta. Asigura-te insa ca timpul pe care il acorzi le permite noilor veniti sa acumuleze suficiente cunostinte si mai ales acele cunostinte care sa le permita sa isi desfasoare activitatea eficient.

Am transmis informatia in formatul potrivit?

Nu ucide magia cu prezentari plictisitoare! Stim ca uneori iti este mai la indemana si mai confortabil sa arunci intr-un ppt 3 grafice si 2 cifre care sa “spuna totul” despre performantele departamentului pe care il prezinti, dar, sa fim seriosi! Chiar crezi tipul de la picking o sa fie interesat ca ROI-ul pe KA a crescut cu 33.5% in ultimul semestru pentru ca ati facut un OOH cu marketingul? Si asta ma duce la urmatoarea intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare organizator de induction…

Informatia pe care o livrez este potrivita pentru participanti?

Da! Sa le spunem si despre satisfactia clientilor, si despre operatiuni, si modul in care ne propunem sa crestem performantele de livrare, si despre cum calculam retentia clientilor noi si, neaparat, sa le punem si graficele alea dragute pe care le-am prezentat la sedinta de management, la care am lucrat in ultima jumatate de an! Si obligatoriu sa le spunem si despre ciclul de facturare, si procedurile de marketing, si despre incentivarea clientilor, si bonusurile progresive si ar trebui sa le spunem putin si despre funnelul de achizitie! Si sa nu uitam de CA, de ITP, de PMI, PSI, SSM si mai ales sa ii prezentam pe RV-ii si pe CS-ii si pe MZ-ii nostri. Pe toti!

Suna familiar?! Pentru un nou venit in niciun caz!

Fara a mai intra in detalii, atunci cand iti evaluezi trainingul de inductie iti recomand sa iti raspunzi sincer la cat mai multe intrebari, oricat de banale ar parea, de la aspecte legate de logistica, pana la ce se intampla ulterior cand angajatul incepe efectiv sa lucreze in echipa.

  • Camera in care tin trainingul de induction este potrivita? E suficient de spatioasa, luminoasa si aerisita? Aranjarea salii invita la dialog sau e potrivit mai degraba pentru instructie spartana?
  • Kit-ul de bun venit spune suficiente despre mine ca organizatie?
  • Am suportul managementului? Se implica acesta in programul de inductie? Ma pot baza pe ei sa participe la programul de inductie?
  • Cum sunt primiti noii colegi de angajatii cu vechime?
  • Cine se ocupa ulterior de trainingul on the job? Are “mentorul” suficient timp sa faca acest lucru cu placere sau sarcina aceasta e o povara de care se va achita trantind si bufnind?

 Ajuta-ma sa completez aceasta lista! Tu ce alte intrebari iti pui atunci cand iti evaluezi  trainingul de induction?

Monica Dona

WhatsApp Logo