În contextul schimbărilor fiscale din vara anului trecut, una dintre măsurile cheie luate a fost stabilirea unui plafonul lunar de 33% pentru beneficiile netaxabile acordate de angajatori. Această reglementare a introdus un tratament fiscal preferențial pentru anumite beneficii, cu condiția ca acestea să nu depășească 33% din salariul de bază lunar al angajaților. Această măsură a intrat în vigoare prin Ordonanța de Urgență 16/2022 și a devenit operațională din ianuarie 2023. Din păcate implementarea acesteia a ridicat și anumite provocări.
Provocările Implementării Plafonului de 33% pentru Beneficiile Netaxabile
Implementarea plafonului lunar de 33% a dus la unele dificultăți practice, în special în cazul beneficiilor care au deja limite anuale. Pentru a se asigura că se respectă ambele plafoane, angajatorii trebuie să efectueze calcule complexe în două etape. În primul rând, trebuie să încadreze beneficiile în limita anuală stabilită, iar apoi să împartă această sumă pe lunile corespunzătoare pentru a verifica această conformitate cu plafonul lunar de 33%.
Neclarități Legate de Plafonul de 33%
Există anumite neclarități cu privire la la modul în care trebuie tratate cheltuielile pentru servicii turistice și/sau de tratament. Întrebarea esențială este legată de momentul în care se face verificarea conformității cu plafonul lunar de 33%. Dacă cheltuielile au fost suportate în întregime într-o lună sau dacă beneficiul trebuie împărțit la numărul de luni în care angajatul a lucrat în acel an, rămâne de stabilit.
Având în vedere că angajatorii nu pot prezice cu exactitate care angajați vor alege să beneficieze de astfel de beneficii și nici suma acestor servicii în avans, pot apărea probleme de interpretare a legii. Pentru a asigura un tratament corect, este necesar fie ca autoritățile fiscale să vină cu o clarificare, fie să se publice o actualizare a normelor fiscale cu exemple concrete pentru diverse situații.
Plafonul de 33% a venit cu extinderea beneficiilor
Reamintim beneficiile care su fost incluse pe lista specială a beneficiilor care fac obiectul plafonului lunar de 33% (cu precizarea că primele două sunt complet noi):
- Contravaloarea mesei oferite de angajator angajaților proprii, în conformitate cu valoarea maximă a unui tichet de masă pe zi, aplicabilă doar angajaților care nu primesc tichete de masă.
- Cazarea și chirie pentru locuințele puse la dispoziție de angajator pentru angajații proprii, cu un plafon lunar limitat la 20% din salariul minim brut pe țară, pe persoană.
- Prestații suplimentare oferite salariaților conform clauzei de mobilitate, cu limita de 2,5 ori a nivelului legal stabilit pentru indemnizația de delegare sau detașare, aplicabilă personalului instituțiilor și autorităților publice.
- Contravaloarea serviciilor turistice și de tratament, inclusiv costul transportului, pentru perioada concediului angajaților și membriilor familiilor lor, cu un plafon anual stabilit pe baza câștigului salarial mediu brut.
- Contribuțiile la fondurile de pensii facultative și contribuțiile la schemele de pensii facultative suportate de angajator pentru proprii angajați, cu limita anuală de 400 de euro pentru fiecare persoană.
- Primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru proprii angajați, cu condiția ca valoarea totală să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro pentru fiecare persoană pe parcursul unui an.
- Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă, cu un plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile în care persoana fizică efectuează munca în acest regim într-o lună dată.
Photo credit shutterstock.com