Indiferent de tipul de candidat – cu sau fara experienta, cu studii medii sau superioare – primul pas in cariera este intocmirea CV-ului si a scrisorii de intentie, acestea fiind cartea de vizita cu care se prezinta in fata recruiterilor sau angajatorului. CV-ul si scrisoarea de intentie trebuie sa cuprinda informatii relevante, sa fie concise, usor de parcurs si scrise corect gramatical. De asemenea, trebuie sa foloseasca cuvinte care aduc plus valoare, pozitive si care evidentiaza trasaturile si abilitatile in domeniul respectiv de activitate. In ceea ce priveste scrisoarea e intentie, este recomandat sa fie redactata individual, pentru fiecare angajator, si sa nu urmeze un model tip.
Daca a trecut cu brio peste etapele de mai sus, urmeaza interviul. Orice candidat trebuie sa acorde atentie tinutei – aceasta trebuie sa fie corespunzatoare cu postul pe care doreste sa il ocupe. Inainte de a intra la interviu, este important sa reciteasca CV-ul pentru a avea ordine in discutii, sa fie relaxat si sa aiba incredere in sine, dar mai ales sa cunoasca informatii despre companie si domeniu. Procesul informarii este unul continuu – iar acest aspect transforma un candidat obisnuit intr-unul valoros pentru angajator.
Dupa interviu, este indicat sa trimita o scrisoare de multumire recruiterului sau sa ceara feedback. Angajatorii cauta candidati cu simtul responsabilitatii si seriozitate, atentie la detalii, comunicativi, organizati, determinati si proactivi.
De asemenea, cei cu obiective profesionale clare, orientati catre rezultate si implicati in activitati extracurriculare, au sanse crescute in gasirea unui job. Din randul candidatilor fara experienta profesionala, sunt vizati mai ales cei care au ales voluntariatele si internship-urile – considerate importante in dezvoltarea profesionala si a soft skill-urilor unui candidat.