Prima zi la un job nou? Iata cateva sfaturi utile pentru o zi reusita!

mm

Prima zi la noul loc de munca este cu siguranta o zi memorabila. Insa, si cea mai stresanta din cariera noastra. Dupa toate interviurile si testarile, am ajuns aici, avand jobul dorit. Acum este necesar sa ne ridicam la nivelul asteptarilor!

De obicei avem tendinta sa fim pasivi in timpul turului pe care-l fac cei de la departamentul de HR. Cunoastem oameni noi, completam formulare, citim mai multe despre companie, insa nu suntem foarte implicati. Aceasta este o greseala, fiind primul pas care da tonul povestii noastre profesionale si relatiei cu colegii.

Sa fie unul proactiv si pozitiv!

Iata cateva lucruri pe care sa le facem in prima zi la lucru:

1. Pregatim intrebarile 
Chiar daca prima zi e mai mult despre ascultat, este indicat sa punem intrebari. Ar fi bine sa le avem scrise si sa fie generale si practice (ex. cum putem deveni cei mai buni in noua pozitie ocupata). Ne dorim sa demonstram ca suntem curiosi, capabili si foarte pregatiti sa invatam. Grija, totusi, sa nu exageram… avem timp sa aflam tot ce cautam. 

2. Pregatim o prezentare
Cand ne intreaba colegii cine suntem si de unde venim, ar trebui sa reusim sa rezumam totul intr-un minut. De asemenea, sa avem pregatit inca unul pentru a explica ce presupune pozitia noastra in companie, pentru cei care nu stiu exact ce inseamna.

3. Ajungem cu 15 minute mai devreme
Daca nu am mai fost la birou in orele de varf, este indicat sa fim precauti si sa plecam mai devreme de acasa.

4. Descoperim peisajul din companie
Inca din prima zi ar trebui sa ne dam seama care este politica firmei, cine-s colegii si managerii nostri si cum ne pozitionam fata de acestia.

5. Relaxarea
In spatele unui strategii bine puse la punct este nevoie de o atitudine relaxata pentru a spori productivitatea. E bine sa ne odihnim cu o seara inainte si sa avem mintea limpede pentru noile informatii ce vor veni catre noi.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

6. Zambetul
Chiar daca a durat mult pana in acest moment, este necesar sa zambim. Pe langa faptul ca prima impresie pe care o lasam conteaza, colegii isi vor aminti de zambetul nostru si de entuziasmul cu care am venit in prima zi la birou.

7. Alegem tinuta in tonul companiei
Stabilim dress code-ul inainte de prima zi de munca. Daca am omis sa cerem amanunte, sunam la departamentul de HR. N-am vrea sa facem nota discordanta in birou si nici sa ne simtim inconfortabil sau sa trimitem mesajele gresite. Ne dorim sa ne integram in echipa 🙂

8. Lasam timiditatea acasa
Chiar daca nu suntem in zona de confort, este recomandat sa facem primul pas spre noii colegi si sa ne prezentam.

9. Nu ne straduim prea tare
Din dorinta de a fi placuti s-ar putea s-o dam in bara. Investim prea multa energie in a-i convinge pe ceilalti ca suntem minunati si potriviti. Suntem deja acolo si ei vor deveni constienti de calitatile noastre pe parcurs. 

10. Ascultam si observam
Dupa rondul de prezentare si discutie, este timpul sa ascultam inainte sa avem propriile opinii. Este o oportunitate excelenta sa aflam despre obiectivele pe care le are compania si despre proiectele de top din departament. Primul pas in formarea privirii de ansamblu.

Pe langa toate acestea mai sunt cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmam in prima zi la job: sa mergem impreuna cu colegii la masa de pranz, chiar daca nu ne simtim foarte confortabili, este important sa facem primul pas in integrarea in echipa; sa fim atenti la modul in care se iau deciziile; sa punem telefonul pe silent; sa ne luam notite; sa fim atenti la limbajul trupului nostru si sa fim noi insine.

Insa, cel mai important este sa fim constienti ca prima zi de munca nu va insemna intreaga cariera. Daca ne straduim sa iasa excelent si ajungem sa ne copleseasca emotiile si noul, este bine sa ne amintim ca exista intotdeauna si o a doua zi, care are nevoie de energia si entuziasmul nostru. 

Voi ce strategie folositi in prima zi la job?

Roxana Andrei
Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro
Sursa

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Workshop Cariera ta de succes lugera guvern hr resurse umane
WhatsApp Logo