Lista tipurilor de concedii a fost suplimentată prin transpunerea directivelor europene 1.152/2019 și 1.158/2019

Transpunerea prin Legea nr.283 /2022 a directivelor europene 1.152/2019 și, respectiv, 1.158/2019 a venit cu două tipuri noi de concedii: concediul de îngrijitor și, respectiv, concediul pentru urgențele familiale.

Concediul de îngrijitor

Concediul de îngrijitor introdus în Codul Muncii prin Art. 1521 va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință.

Sunt considerate rude fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă,iar prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă, se va putea stabili chiar o durată mai mare a concediului de îngrijitor decât cea comunicată.

Angajatorii nu vor putea concedia un salariat în timpul în care acesta se află în concediu de îngrijitor.

Totodată, este important să menționăm că salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

Potrivit legii drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului, iar angajatorii nu vor putea concedia un salariat în timp ce acesta beneficiază de concediul de îngrijitor.

Regulile după care va fi acordat concediul de îngrijitor au fost puse în dezbatere de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În document sunt enumerate și bolile pentru care va putea fi cerut acest concediu, dar și documentele pe care salariații care au beneficiat de acest drept trebuie să le furnizeze angajatorilor.

Din momentul în care aceste norme vor fi publicate în Monitorul Oficial, salariații care vor avea nevoie să acorde îngrijire rudelor sau celor cu care locuiesc pentru boli grave o vor putea face, iar angajatorii au obligația de a oferi acest tip de concediu salariaților.

Angajatorii care vor refuză acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor riscaamenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Concediul de îngrijitor este diferit de concediul pentru îngrijirea bolnavilor oncologici.

Concediul pentru urgențele familiale

Cel de-al doilea tip de concediu care se introduce prin Legea 283/2022, este cel pentru urgențe familiale, care poate fi de până la 10 zile, într-un an calendaristic, și trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa propriu-zisă, urmând ca apoi să le recupereze, așa cum va stabili împreună cu angajatorul.

Modalitatea de recuperare a acestor zile urmează să facă obiectul unui acord cu angajatorul. Și în acest caz, drepturile de care se bucură salariatul se mențin și pe durata absenței ca urmare a urgenței iar angajatorii nu au voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale. Similar concediului de îngrijitor, liberele pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual.

Photo credit www.freepik.com

modificari codul munciimodel cadru contract individual de munca
WhatsApp Logo