Legea privind concediul paternal a fost modificată. Tatăl salariat are dreptul la un concediu paternal de maximum 15 zile la nașterea fiecărui copil.

concediu paternal

În data 26.08.2022 a fost aprobată de Guvern Ordonanța de Urgență 117/2022, pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Ordonanța de Urgență a fost adoptată pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesional și cea privată a părinților și îngrijitorilor și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 845 din 29 august 2022.

Modificările pe care aceasta le aduce Legii nr. 210/1999 vizează următoarele aspecte:

Scopul acordării concediului paternal

Acesta a fost completat cu obligația de a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinţi.

Cine beneficiază de concediu paternal?

Potrivit actului normativ, persoana îndreptățită să beneficieze de concediu paternal este lucrătorul.

Acesta este definit ca fiind persoana care desfăşoară activitate în baza unui contract de muncă sau a unui raport de serviciu, încheiate în conformitate cu prevederile legale.

Sunt asimilați totodată lucrătorilor:

  • cei care desfăşoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportive în conformitate cu prevederile legale incidente;
  • cei care desfăşoară activitate pe baza unor convenţii de muncă individuale încheiate potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare;
  • directorii care desfăşoară activitate pe baza contractelor de mandat încheiate potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • cei care desfăşoară activitate pe baza unor contracte de management încheiate potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management;
  • cei care desfăşoară activitate pe baza unor contracte de management şi de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • cei care ocupă o funcţie de demnitate publică.

Este eliminată obligația asigurării sociale de stat.

Actul normativ elimină cerința ca tatăl nou-născutului să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat pentru a putea beneficia de dreptul la concediu paternal plătit. Așadar, este suficient ca tatăl să aibă calitatea de lucrător, respectiv de persoană asimilată lucrătorului în sensul Legii nr. 210/1999.

Durata concediului paternal este extinsă

Concediul paternal a fost extins de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Mai mult, în cazul tatălui care îndeplineşte obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la naşterea propriului copil. Înainte, acesta avea dreptul la o permisie de doar 7 zile calendaristice.

Tații care urmează cursul de puericultură beneficiază de 5 zile libere pentru fiecare copil nou-născut, indiferent de data obținerii certificatului

Tații care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură vor avea o durată concediului extinsă cu 5 zile lucrătoare. Este, astfel, recunoscută posibilitatea extinderii concediului paternal în baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent de data la care acesta este obținut, pentru fiecare copil nou-născut.

concediu paternal 1

Concediul paternal este considerat vechime în muncă

Ordonanța introduce un nou alineat al articolului 2 din Legea nr. 210/1999 care stabilește că ”perioada concediului paternal constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea”.

Concediul paternal este plătit din fondul de salarii al angajatorului

Conform Ordonanței Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.”

Angajatorul este obligat să aprobe concediul paternal

Ordonanța de Urgență 117/2022 prevede în mod expres obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, dar și de a informa salariații cu privire la dreptul la acest tip de concediu și la indemnizația aferentă. Nerespectarea acestei prevederi este sancționată cu amendă de la 4000 la 8000 de lei și este considerată contravenție. Amenda se aplică doar angajatorilor persoane juridice.

Protecție

Salariații aflați în concediu paternal nu pot fi concediați, situație similară celor aflați în concediul de creștere a copilului sau în plata stimulentului de inserție, însă, la fel ca și în cazul ultimelor două exemple, interdicția nu se aplică în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului. Firmele care acționează contrar acestei interdicții riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 lei.

Tratamentul discriminatoriu față de un salariat care s-a aflat în concediu paternal este, de asemenea, sancționabil cu amenzi între 3.000 și 10.000 lei. Au fost introduse aceste amenzi pentru încălcarea obligației de a primi lucrătorul la ultimul loc de muncă sau unul echivalent după terminarea concediului sau dacă salariatului care a solicitat sau efectuat acest concediu i se aplică un tratament mai puțin favorabil. 

Drepturi egale

Prin Ordonanța de Urgență 117/2022 s-a urmărit oferirea unor drepturi taților care beneficiază de concediu paternal în oglindă cu cele de care beneficiază salariatele însărcinate sau care au născut recent în baza Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, lucrătorii care beneficiază de concediu paternal trebuie să beneficieze și de condiţii care nu le sunt mai puţin favorabile, precum şi de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat acest concediu.

Este important să punctăm o serie de aspecte care au rămas valabile și după modificările aduse legislației:

  • concediul paternal se acordă doar dacă salariatul depune o cerere în acest sens și doar în perioada de opt săptămâni de la nașterea copilului;
  • cererea trebuie justificată de certificatul de naștere al copilului din care să reiasă calitatea de tată a lucrătorului;
  • concediu paternal este suportat integral din fondurile de salarii ale companiei, iar indemnizația este egală cu salariul pentru 15 zile;
  • zilele de concediu paternal nu se scad din concediul de odihnă și un afectează dreptul la concediul de odihnă al lucrătorului.

Photo credit – www.freepik.com

Adeverința de vechimedeclaratia 112
WhatsApp Logo