Destinatie de vacanta, Lisabona

mm

Ce poate fi mai relaxant pentru o vacanta de vara decat Lisabona?! Asa ca, de aceasta data, iti propunem sa ne indreptam in calatoria noastra virtuala catre capitala Portugaliei.

Inca de la aterizare avem parte de o portie generoasa de spectaculos!  Asezat la varsarea raului Tejo in Oceanul Atlantic, Lisabona se intinde gratios de-o parte si de alta a acestuia.

La coborare, iti vei da seama imediat de ce primul cuvant pe care l-am folosit pentru caracterizarea Lisabonei a fost relaxant.  Palmierii, lumina, soarele, Lisabona respira un aer racoritor, mediteraneean, care te duce cu gandul doar la vacanta. Sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

Plimbarile prin Lisabona au farmecul lor, la fiecare colt de strada peisajul pare sa se schimbe si sa iti dea noi teme de gandire. Aerul umed, imaginea excentrica a cartierelor pictate intr-o lumina nefireasca, oamenii moderat volubili, raman insa constante. Sursa foto

 

 

 

 

 

Fiecare dintre cartierele Lisabonei are un farmec aparte. Asezate de-a lungul raului Tejo, par sa isi alimenteze intreaga energie si dorinta de viata din apele involburate care se rostogolesc catre Ocean. Sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Alfama, cu aerul sau boem, este cel mai vechi dintre ele. Extrem de pitoresc, cu stradutele sale abrupte si casele aruncate parca una peste cealalta, cu micile-i taverne si cafenele vii, colorate, cu oamenii sai potrivit de prietenosi, Alfama te intampina cu o ospitalitate pe care nu poti decat sa o apreciezi. Pana aici, calatoria cu tramvaiele de epoca este si ea un deliciu de vacanta de care nu trebuie sa te privezi.

In Alfama nu trebuie sa ratezi Castelul Sao Jorge, in interiorul caruia inca se mai gasesc o multime de cladiri locuite.

Sursa foto

 

 

 

Sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand spui Bairro Alto instant iti rasuna in urechi acordurile de fado. Bairro Alto este cartierul artelor, al muzicii, al Jardim da Estrela, cartierul lui Gustave Eiffel si al sau Elevador de Santa Justa, este surprinzator, delicios si savuros la fiecare colt de strada.

Sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baixa/Chiado este o piateta situata la intersectia a doua cartiere importante: Bairro Alto si Baixa Pombalina. Este un mini-cartier comercial care nu va trece cu siguranta neobservat. Concentrat in jurul a dopua strazi celebre: Rua Carmo si Rua Garrett, Chiado este un mix arhitectonic surprinzator, traditional si modern, care te va impresiona cu siguranta. Localnici si turisi vin aici pentru a cumpara carti, suveniruri, ceramica si multe altele si tot aici vei gasi celebra cafenea A Brasileira, vizitata de nenumarate ori Fernando Pessoa, poetul national al Portugaliei.   

Praça do Comércio -sursa foto

 

Cand spui Belem primul gand care imi vine in minte este deliciosul desert portughez, Pastéis de Belém si aproape imediat, Mosteiro dos Jerónimos.

Pasteis de Belem – Sursa foto

 

 

 

 

 

 

Mosteiro dos Jerónimos Sursa foto

In Belem trebuie sa iti treci pe lista locurilor de vizitat  Palácio de Belém, in prezent palat prezidential, Tour de Belém, construit cu scopul de a servi flotei portugheze drept poarta de intrare in oras, Museu de Marinha  si Museu de Arte Popular, ce gazduieste colectii permanente, dar si expozitii temporare.

 

 

 

 

 

Parque das Nações este un loc cu adevarat uimitor, aflat pe o platforma asezata la varsarea Ponte Vasco da Gama (o maiestrie arhitecturala a Europei, nu doar a Portugaliei, de 17.2 km de pe un mal pe celalalt al Raului Tejo, cel mai lung pod de pe batranul continent), cu privelisti superbe de spatii vaste si cladiri futuriste.

Podul Vasco da Gama – sursa foto

Trebuie de asemenea sa ajungi la Oceanarium, dar si sa urci in telegondola ce serpuieste de-a lungul raului Tejo si de unde te vei putea bucura de imagini absolut spectaculoase asupra raului, oceanului, fantanilor vulcanice, stradutelor, asupra constructiei futuriste a lui Torre Vasco da Gama

Lisabona nu este un oras gurmand, insa pastreaza savuros in aer mirosul fructelor de mare, racoarea citricelor, mirosul de scortisoara aruncata subtil peste pasteis proaspat scoase din cuptor, de cafea acum macinata, de lapte caldut, de rau involburat si de ocean, un mix de arome si mirosuri pe care nu il vei mai intalni niciunde altundeva.

Strazile sale sinuoase si inguste, locuitorii sai calzi, zambitori si relaxati, spatiile culturale incarcate de patosul cantaretilor de fado si a dansatorilor de folia, parcurile exotice, pietele, casele colorate urcate pe ale sale coline, creeaza un mix autentic care fac din Lisabona o destinatie turistica absolut fascinanta.

Daca toate acestea te-au convins si te putem ajuta sa iti planifici calatoria, poti apela cu incredere la Agentia Lugera Travel.

dana.ilie@lugera.ro / telefon: 021.318.71.20

 

WhatsApp Logo