Gata?! Ai luat decizia sa pornesti pe un nou drum sau sa faci primul pas catre o cariera de exceptie?
Felicitari! 🙂 Ai facut totodata primul pas catre schimbare. Urmatorul este un CV care sa faca diferenta. Daca ai dubii despre cum ar fi mai bine sa il redactezi sau despre ce ar trebui sa incluzi pe lista lucrurilor esentiale, cu siguranta te vor ajuta sfaturile practice de mai jos.
Sa incepem de la origini!
Te-ai intrebat vreodata ce inseamna Curriculum Vitae? In latina inseamna „cursul vietii”, iar in practica zilelor noastre este cel mai important document de marketing personal. De aceea nu trebuie sa uiti nicio secunda ca scopul acestuia este sa demonstreze ca ai abilitatile necesare (si unele complementare) pentru job-ul pentru care aplici. Practic, iti pui in vanzare talentele si abilitatile.
Cum scrii insa un CV?!
Daca ne uitam la CV-ul lui Leonardo da Vinci (ps: despre care se spune ca ar fi fost primul CV scris vreodata), vom vedea ca din 1482 si pana acum, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. 🙂
Ce informatii contine asadar un CV?
Date de identificare
Este necesar sa specifici numele, orasul si datele de contact. Ar fi pacat ca angajatorul sa fie interesat de aptitudinile tale si sa nu te poata contacta.
Obiectiv
„Doresc un loc de munca part-time, tinand cont de faptul ca sunt student.”
Experienta profesionala
Mentioneaza experientele profesionale, incepand cu cea mai recenta, iar in cazul in care nu ai mai lucrat, dar ai facut voluntariat sau ai urmat programe de internship, mentioneaza cu incredere acest aspect.
Studii
Studiile trebuie sa fie si ele mentionate in ordine cronologica inversa. Poti mentiona cursurile principale pe care le-ai urmat, incluzand totodata specializari si atestate, dar si nivelul de cunostinte in operarea de calculator sau de limbi straine.
Competente si abilitati
In urma unui studiu realizat pe 600 de manageri de recrutare, lipsa evidentierii rezultatelor a fost declarata „calcaiul lui Ahile” in CV-urile candidatilor.
Descrie rezultatele obtinute si modul in care ai reusit sa le atingi.
Hobby-uri
Orice angajator apreciaza activitatile diversificate. Orice hobby poate „spune” despre tine mai multe decat crezi.
Uite cateva exemple:
-
Spre exemplu, daca hobby-ul tau este sahul, acest lucru te recomanda pentru dezvoltarea anumitor strategii.
-
Daca practici diferite sporturi, angajatorul o sa vada in tine o persoana competitiva, fapt ce te-ar recomanda pe zona vanzarilor.
Care sunt insa punctele forte ale unui CV de succes?
-
Fii concis – „putin si bun”!
Poate ca ti se pare greu, dar trebuie sa faci tot posibilul sa comprimi esentialul in cat mai putine cuvinte. -
Fii sincer!
Nu exagera, pentru ca un recruiter poate observa foarte usor acest lucru. Chiar daca nu ai suficienta experienta, faptul ca iti doresti sa inveti o sa reprezinte un mare avantaj. -
Formateaza CV-ul astfel incat sa fie simplu de citit.
-
Verifica-ti CV-ul pentru a fi sigur ca nu exista greseli; eventual poti ruga o alta persoana sa il citeasca. O a doua opinie va fi oricand binevenita.
-
Foloseste cuvinte cheie. Iar cea mai buna sursa a acestor cuvinte cheie este chiar descrierea job-ului vizat.
-
Incearca sa nu-ti incarci CV-ul folosind diferite template-uri. Desigur, daca postul vizat este unul de designer, ar fi chiar interesant sa creezi propriul tau template. Dar, daca nu este si cazul tau, iti recomand sa lasi CV-ul simplu, curat.
Indicat este sa ii atasezi CV-ului o scrisoare de intentie.
Daca te intrebi insa…
Pot sa exprim tot ce trebuie in cel mult 2 pagini?
Sigur ca da! Nu este cazul sa scrii pagini intregi de autobiografie, pentru ca un recruiter nu are disponibilitatea de a citi pagini intregi ale unui singur CV.
Cum sa imi formatez CV-ul?
Stiu ca poate, uneori, iti doresti sa folosesti un font mai special pentru a atrage atentia, dar nu iti recomand sa faci acest lucru, pentru ca poate aduce dificultati in citirea CV-ului. Nu e o problema sa mergi pe clasic: Times New Roman, dimensiune 12.
In ce program ar trebui sa-mi redactez CV-ul?
Indicat ar fi sa apelezi la Microsoft Word. De ce? Pentru ca folosirea altor programe de editare poate aduce probleme de compatibilitate, existand riscul ca CV-ul tau sa nu poata fi deschis.
Daca mai ai intrebari despre CV-uri, lasa-ne un comentariu la acest articol. Iti vom raspunde cu drag.
Bafta maxima!
Laura Munteanu
Creative Communication Trainee
Sursa foto: shutterstock.com