Conteaza sau nu prima impresie?

mm

Cu siguranta ai auzit de nenumarate ori ca ai o singura sansa pentru a face o impresie buna. Si asa cum se intampla cu orice adevar aproape generic, exista si situatii exceptionale carora nu li se aplica si cu care ai putea sa demontezi instant aceasta teorie. Nu o sa analizam insa aceste cazuri particulare aici.

O sa ne oprim doar la situatia interviurilor, unde, din fericire, parerile nu mai sunt la fel de impartite si avem unanimitate de voturi pentru prima impresie care este esentiala pentru succes. Ce ar trebui sa faci insa pentru a face o prima impresie care sa te avantajeze?

In primul rand, zambeste

Este un exercitiu pe care ar trebui sa il faci, de altfel, indiferent de emotii, de dificultatile pe care, poate, le-ai intampinat pe drum sau de orice problema personala ai avea.

Priveste-ti interlocutorul in ochi

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, iar contactului vizual transmite, in majoritatea culturilor, respect si incredere. Nu ezita sa transmiti acest lucru atunci cand discuti despre performantele, realizarile sau planurile tale de cariera.

Saluta ferm

Fii sigur ca nu ratezi acest moment si ca te-ai ridicat atunci cand iti saluti interlocutorul.  Si mai ales, nu interpreta fermitatea ca pe o strangere brutala de mana.

Analizeaza-ti vestimentatia

Asigura-te ca aceasta transmite exact mesajul pe care iti doresti sa il transmiti. Spre exemplu, daca mediul in care iti doresti sa lucrezi este unul corporate, vestimentatia ta ar trebui sa fie si ea in ton. Daca vrei sa transmiti creativitate, asigura-te ca hainele tale si accesoriile transmit exact mesajul pe care ti-l doresti.

Fii critic cu tine insuti, dar mai ales cu modul in care comunici

Asigura-te ca limbajul tau este clar, articulat si ca ritmul in care vorbesti este unul potrivit. Exerseaza ori de cate ori ai ocazia, singur sau cu un prieten. Te va ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare si sa gasesti punctele care necesita imbunatatire.

Uita-te de doua ori in oglinda. Daca e nevoie chiar de mai multe ori.

Parul, machiajul, culoarea unghiilor, daca este cazul, uita-te la toate aceste mici detalii care povestesc despre tine.

Gandeste-te de fiecare data cand mergi la interviu ca e in avantajul tau sa pornesti aceasta discutie cu dreptul si ia in considerare toate detaliile, indiferent cat de putin semnificative ti se par.

Povesteste-ne despre experientele tale! Lasa-ne un comentariu!

 

Monica Dona

WhatsApp Logo