Calculul fondului de handicap se face după noi instrucțiuni

În luna octombrie a intrat în vigoare Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități nr. 1.001/2022 care înlocuiește instrucțiunile privind aplicarea prevederilor din Legea drepturilor persoanelor cu handicap nr. 448/2006, legate de plata contribuției la fondul special de către firmele cu peste 50 de salariați, care nu au angajați cu handicap

Deși art. 78 din Legea 448/2006 a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, aceasta este prima modificare care survine în instrucțiunile care se regăseau Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap nr. 590/2008.

Instrucțiunile susțin reglementarea unitară a prevederilor art. 78 alin. (2) și (3) din Legea 448/2006 și îndrumă societățile în privința aplicării corecte a legii și a obligațiilor ce le revin din ea.

Reamintim că în acord cu prevederile Legii nr. 448/2006, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de salariați, au obligația de a angaja într-un procent de 4% din numărul total de angajați persoane cu handicap.

Companiile care nu îndeplinesc această obligație trebuie să plătească lunar către stat o sumă egală cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Există însă posibilitatea ca aceste firme să plătească lunar către stat doar jumătate din suma rezultată de mai sus, iar din diferența rămasă să achiziționeze produse și/sau servicii realizate din activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

Procentul de 4% se determină ca medie aritmetică rezultată din suma efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale și alte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, împărțită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu se includ salariații aflați în concediu fără plată, în grevă, angajații detașați în străinătate și nici cei cu contracte de muncă suspendate. De asemenea, este prevăzut că pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se iau în calcul efectivele de salariați din ziua lucrătoare precedentă. Excepție fac persoanele al căror contract de muncă a încetat în acea zi.

Aceste sume datorate sunt obligații de plată la bugetul de stat și se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare. În acest sens  se utilizează formularul fiscal 100, poziția 24: Vărsăminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neîncadrate.

Photo credit – www.freepik.com

stimulent de inserțiemodificari codul muncii
WhatsApp Logo