Interviurile nu sunt, in general, printre cele mai placute experiente pentru candidati. Iar cand esti pus in fata unor intrebari „incuietoare”, dispare cu totul si ultima urma de farmec.
Nu o sa-ti vand ponturi despre cum sa transformi interviul intr-o experienta agreabila – desi ar putea fi o idee buna pentru un articol viitor – ci o sa iti ofer un avans de 10 intrebari mai dificile, la care ar fi bine sa te gandesti dinainte.
Incepem direct: „Povesteste-mi despre tine”
Daca aceasta era menita sa fie o invitatie relaxata in care sa preiei controlul discutiei, de cele mai multe ori se transforma intr-o insiruire de lucruri „nesemnificative”. Iti recomand ca atunci cand iti pregatesti raspunsul, sa pornesti de la descrierea jobului pentru care ai aplicat. Daca e un post de casier, vorbeste despre experienta ta in domeniu. Daca e unul de marketing, adu in discutie studiile si proiectele relevante. Nu te intinde prea mult – 3-4 minute sunt suficiente. Respira. Si fii atent la semnalele celui din fata ta – s-ar putea sa aiba intrebari sau completari.
Firesc, urmeaza: „Ce stii despre organizatia noastra?”
E important sa arati ca ti-ai facut temele, dar nu e nevoie sa reciti tot ce ai gasit pe site. Lasa-i si recruiterului spatiu sa contribuie.
„De ce vrei sa lucrezi pentru noi?”
Evita cliseele gen „imi place sa lucrez cu oamenii”. Pleaca tot de la ce ai aflat inainte despre companie. Ce anume te-a facut sa aplici acolo?
Din categoria neasteptate: „Cum ai explica acest proces unui copil de 8 ani?”
Nu intra in panica si nici nu adopta tonul moralizator. Ce se urmareste aici este sa vada daca esti capabil sa explici concepte complexe pe intelesul oricui – un semn clar ca stapanesti cu adevarat ceea ce faci.
Provocare: „Povesteste-mi despre o situatie in care metodele vechi nu au functionat”
Aceasta intrebare testeaza creativitatea ta si cunostintele despre industrie. Poate n-ar strica sa faci putin research inainte de interviu.
Despre colaborare (sau nu): „Descrie o situatie in care tu si echipa nu ati fost de acord”
Intrebarile despre trecut spun multe despre comportamentul viitor. Spune povestea, cum s-a rezolvat conflictul si ce ai invatat.
Surpriza: „Ce ar spune despre tine persoana care te place cel mai putin?”
Alege o slabiciune care poate fi si o forta, in contextul potrivit. De exemplu: „Nu am mereu rabdare… pentru ca sunt un om al deadline-urilor respectate.”
Scooby-Doo sau Droopy: „Care este cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?”
Pentru unele joburi, capacitatea de a-ti asuma riscuri conteaza mult. Raspunde detaliat si extrage concluzii relevante.
Spune-mi ce-ti place si ce nu: „Ce activitati iti plac cel mai mult si care mai putin la jobul actual?”
Pastreaza un ton pozitiv. Nu evita partile mai putin placute, dar nici nu le dramatiza. Un raspuns echilibrat va duce probabil la o intrebare urmatoare:
„Si totusi, de ce ai ramas pana acum?”
Nu inchei lista cu clasica „unde te vezi peste 5 ani?” – sunt convinsa ca deja te-ai gandit la un raspuns.
In schimb, iti propun un mic exercitiu: gandeste-te cum ai putea defini jobul pentru care ai aplicat, in cateva fraze. Fii concis, orientat pe responsabilitati si asigura-te ca ai inteles clar ce presupune rolul respectiv.
Ai o intrebare sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta? Lasa-ne un comentariu!
Monica Dona
Sursa foto: shutterstock.com