9 invataminte pentru inceputuri in cariera

mm

Primul meu job – neoficial, e adevarat- dar pe care l-am luat foarte in serios a fost undeva in timpul liceului cand am pregatit pentru examenul de capacitate o vecina de palier… De atunci am tot experimentat: am predat pentru clase de copii si adulti, am tradus, am scris, am facut interpretare, am recrutat, am angajat copii carora candva le-am predat, am facut comunicare intensiva si marketing, am scris, mi-am lasat timp pentru hobby-uri, dar mai ales pentru invataminte.

Daca maine as lua-o de la inceput in cariera, probabil ca as tine cont de urmatoarele sfaturi:

As alege ceva care sa imi placa si la care sa ma pricep cat de cat.

Sa fim practici inca de la inceput. Cand pornesti la drum cu cateva atuuri, sansele sa te dezvolti mai repede sunt mult mai mari. Fii realist! Oricat de mult te-ai antrena sa canti, nu poti ajunge primadona fara pic de talent.

As accepta provocari

Odata ce ai castigat increderea colegilor tai si a superiorului tau ai toate sansele sa fii propus pentru alte posturi care apar in cadrul organizatiei. Lucrurile acestea nu se intampla insa peste noapte. Iar uneori tu trebuie sa fii cel care intreaba si propune.

Nu m-as descuraja usor

Nu intotdeauna lucrurile se intampla repede si bine asa cum ti-ai planificat. Si nu intotdeauna colegii tai cu mai multa experienta te vor lua in serios. Ti se va intampla probabil sa fii sarit la sedinte sau in informari. Poate fi din cauza varstei sau poate, uneori, lucrurile chiar asa functioneaza. Important este sa nu te descurajezi si sa te concentrezi asupra obiectivelor pe care ti le-ai propus.

Mi-as tine un log al succeselor

Este important sa stii cat ai parcurs din ce ti-ai propus, dar si mai important este sa vezi cat de mare a fost impactul sau importanta a ceea ce ai facut pentru echipa, pentru organizatie si pentru dezvoltarea ta. Pe langa rolul pe care il are in motivare, acesta te va ajuta sa negociezi mai bine o eventuala crestere salariala sau trecerea pe o pozitie superioara.

As vorbi mai mult cu managerul meu

Sansele ca managerul tau sa afle cat de bun esti sau ce idei geniale ai sunt minime daca nu vei face nimic in sensul acesta. De aceea este important sa discuti cu regularitate despre proiectele pe care le derulezi si sa scoti in evidenta aportul tau. Pe termen lung strategia aceasta te va ajuta sa iti consolidezi brandul unui angajat prezent si eficient.

As continua sa imi provoc limitele

Constant. Si, in plus, as povesti mai mult despre performantele mele… Nu doar managerului, dupa cum iti spuneam mai sus, ci si colegilor mei. PAstreaza insa un echilibru si nu exagera!

As ramane la fel de amabila

Un salut, un zambet, un sfat dat la momentul oportun, o mana intinsa atunci cand un coleg chiar are nevoie, o gluma din cand in cand… Mai toti oamenii speciali de care imi amintesc au aceasta naturalete a relationarii si marea abilitate de a face ca lucrurile sa para extrem de simple si naturale.

As fi prezenta

Poti traduce prezenta aceasta in numarul de zile in care, desi ai simtit ca nu ai iesi din casa pentru nimic in lume, ai fost la birou si, mai mult, ti-ai facut si treaba. La ce m-a ajutat?! Pe mine, cel putin… Am ramas in permanenta conectata.

Mens sana in corpore sano

Ultima, insa nu cea mai putin importanta. Am lasat-o insa aici ca sa iti amintesti de ea in permanenta.

Sper sa te inspire insa si pe tine! Bafta maxima!

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo