Cariera ta cu 10 sfaturi pentru inceput de drum

mm

Esti tanar si iti doresti sa iti incepi cariera cu dreptul. Nu vrei sa faci rabat de la calitate si in niciun caz nu te intereseaza sa faci compromisuri pentru a iti gasi doar un job. Nu e simplu, insa cred ca tot ce trebuie sa faci este sa fii putin atent:

 

1.      Gandeste-te la cariera ta ca la o serie de experiente din care ai invatat  – indiferent daca ai avut pana acum un singur job, sau zece joburi diferite, sau pur si simplu te-ai concentrat asupra facultatii si te-ai implicat doar in cateva proiecte de voluntariat. Oricare ar fi experienta ta povesteste despre ce ai invatat din fiecare dintre acestea. Angajatorilor le plac candidatii care sunt pozitivi si care isi doresc in permanenta sa invete si sa deprinda noi competente. Fiecare experienta iti extinde pana la urma orizonturile, iti ofera perspective noi si te fac o persoana mai interesanta.

2.      Fa ceea ce iti place cu adevarat. Nu merita sa iti perzi timpul facand ceva care nu iti place. Chiar daca te gandesti ca vei scapa de mama, tata si toti prietenii care iti spun  ca pasiunea nu o sa te ajute sa iti platesti facturile, nicio companie nu isi doreste sa angajeze un candidat care vrea doar sa castige niste bani cand poate opta pentru un alt candidat care chiar isi doreste o cariera. Pentru inspiratie iti recomand un articol de pe blogul Lugera cu cateva recomandari pentru a-ti gasi pasiunea.

3.      Da tot ce poti pentru a face o impresie buna inca de la inceput. Si daca in sfarsit ai gasit jobul pe care ti-l doreai, fa-te vizibil. Inca din prima zi incearca sa inveti cat mai mult si sa faci dovada competentelor tale. Aceasta abordare te va ajuta sa fii implicat ulterior in proiecte mai mari si sa fii propus pentru cresteri salariale.

4.      Asuma-ti riscuri. Riscul trebuie sa fie in AND-ul oricarui business sanatos. Daca risti, inveti, indiferent daca iti iese sau nu. La fel trebuie sa se intample si in cariera ta.

5.      Petrece mai mult timp discutant cu colegii tai decat in fata laptopului, tabletei sau smart-phone-ului. Nu iti mai spun despre intalnirile cu prietenii sau cu colegii tai, despre sedintele in care cu un ochi te uiti smartphone si cu celalalt incerci sa prinzi ultimele reactii ale colegilor tai, pentru ca stii cu siguranta la ce ma refer.

6.      Masoara-ti rezultatele si tine evidenta proiectelor de succes. Daca te uiti la CV-urile tururor candidatilor aflati la inceput de drum in cariera, in mare parte sunt la fel. Aceleasi surse de inspiratie conduc inevitabil la aceeasi forma. Indrazneste sa fii diferit si adu in prim plan propria-ti personalitate. Povesteste despre proiectele in care te-ai implicat si despre rezultatele personale.

7.      Noteaza tot ce faci, fa-ti un portofoliu, tine un blog, fa-ti propriul website, un loc unde sa iti poti centraliza toate realizarile. Iti va fi mai usor apoi sa te prezinti.

8.      Gaseste-ti un mentor. Care este omul din industria ta pe care il admiri cel mai mult si asemeni caruia vrei sa ajungi intr-o zi?

9.      Citeste, calatoreste, invata despre oameni si culturi. Traim intr-o epoca a globalizarii, fii pregatit pentru schimbari rapide. Jobul tau poate fi astazi aici, maine cariera ta poate continua in cealalta parte a lumii

10.   Fii gata sa sacrifici ceva pentru a avea success in cariera. Timpul pe care il investesti acum in pasiunile tale va fi timp castigat atunci cand vei reusi sa le valorizezi.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit la inceputul carierei tale? Ce dificultati ai intampinat la inceput de cariera? Nu ezita sa ne impartasesti din experienta ta intr-un comentariu.

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo