10 lucruri pe care sa nu le spui sau sa le faci in timpul unui interviu

mm

 

Ei bine, da! Esti candidatul perfect! Au vazut-o din prima si recruiterii… doar de aceea te-au invitat la interviu, la scurt timp dupa ce ai trimis aplicatia. Nu poti decat sa te feliciti!

Asigura-te insa ca totul decurge perfect pe tot parcursul procesului de recrutare si ca nu esti fortat sa:

1.      Iti ceri scuze pentru intarziere! Gaseste echilibrul intre prea devreme si prea tarziu cu un sfert de ora inainte de ora stabilita pentru interviu. Nu lasa ca prima impresie sa fie sub semnul intrebarii: “Oare si la serviciu va intarzia la fel?”

Ok, presupunand ca accidental ti-ai lasat telefonul deschi si ca acesta suna la un moment dat. Rezista tentatiei de a spune:

2.      Ma scuzati, imi permiteti sa raspund? Sa spunem ca putem trece peste impolitetea acestui gest, insa mesajul pe care il transmiti legat de interesul tau fata de job este destul de clar.

Te-ai descurcat minunat pana la intrebarea clasica, insa nelipsita din unele interviuri: Ce slabiciuni aveti? cu toate varintele n de reformulare… Orice ar fi, nu raspunde

3.      Sunt perfectionist sau workoholic. Serios?! Cu totii avem minusurile noastre, nu are sens sa ne ascundem dupa deget si sa parem mai grozavi decat suntem. Uite, ca sa iti fie mai usor, o sa iti fac o marturisire: uneori imi pierd rabdarea cand vad ca lucrurile nu evolueaza in ritmul pe care mi-l doresc. Si pentru ca imi este uneori dificil sa imi ascund trairile, vocea mea se subtiaza pe masura ce argumentez. Trebuie sa le multumesc colegilor mei care mi-au dezvaluit acest aspect. Acum, de fiecare data cand simt ca acutele mele sunt prea inalte, incerc sa le scad din intensitate si, in plus, urmez cursuri intensive de anger management.

4.      Cred ca jobul acesta este pasul firesc pe care trebuie sa il fac in cariera mea… Am aplicat pentru ca acest post ma va ajuta sa imi dezvolt… Nu vreau sa te descurajez, dar in timp ce tu povestesti despre ce iti doresti tu pentru tine, recruiterul din fata ta incearca sa traduca totul in beneficii pentru organizatie. In loc sa te concentrezi pe ce ar insemna ca plus pentru tine si pentru cariera ta acest job, incearca sa prezinti beneficiile tale ca beneficii pe care le-ai aduce organizatiei daca ai fi parte din echipa.

5.      Nu sunt sigur… Atunci clarifica! Intreaba suplimentar, reformuleaza… pentru a fi sigur ca ai inteles totul corect.

6.      Cred in puterea celor 8 imbratisari zilnice! Ca sa fiu sincera, si eu… insa nu cred ca recruiterul este pregatit pentru asta. S-ar putea ca aceasta dezvaluire, necontextualizata, sa il lase mai degraba nedumerit, decat clarificat in ceea ce te priveste.

Si pentru ca tot suntem la capitolul dezvaluiri:

7.      Am plecat pentru ca nu ma intelegeam cu seful meu sau Era o nebunie acolo, am preferat sa plec. Hmmm. E ok sa fii sincer insa asteapta-te la intrebari suplimentare: In ce sens?

Si totusi daca esti intrebat cu privire la motivul pentru care ai plecat de la un job, in niciun caz nu raspunde:

8.      As prefer sa nu raspund! Nu te ajuta in niciun fel sa ridici si mai multe semne de intrebare. Fii sincer, insa incearca sa gasesti formula optima pentru a impacheta acest raspuns.

9.      Trec printr-o perioada dificila, chiar am nevoie de un job… Nu comentez, am doar un sfat: Pastreaza problemele personale in afara interviului.

Si, gata… te apropii de final de interviu si e randul tau sa pui intrebari. Nu e tocmai comod, dar trebuie sa spui si tu ceva, nu? In niciun caz: Nu am nicio intrebare! Asa ca iti recomand sa te gandesti putin inainte de interviu la ce ti-ai dori sa afli, insa mai ales sa tai de pe lista inca de la inceput intrebarile de genul:

10.     La cat timp de la angajare pot sa imi iau vacanta? La cate zile de concediu am dreptul? Daca ai programat deja o vacanta si te intereseaza in mod expres sa afli aceste detalii este mai bine sa spui acest lucru de la inceput. Altfel, intrebarea aceasta ar putea sa transmita un mesaj pe care nu ti-l doresti nici pe departe: “nici bine nu am ajuns si ma gandesc deja la vacanta.”

Am spus 10 lucruri, ma opresc la 10, desi intre timp mi-au mai venit inca cel putin 10 alte lucruri pe care nu ar trebui sa le spui sau sa le faci in timpul unui interviu. Te invit insa  pe tine sa ne lasi un comentariu pentru a vedea cate ASA NU-uri reusim sa adunam laolalta!

 

Bafta maxima!

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo