10 sfaturi in cariera pe care le poti ignora

mm

Cum este bine sa iti redactezi CV-ul, cum ar trebui sa te porti la interviu, cum sa scrii o scrisoare de intentie, cum sa mentii relatia cu recruiterul dupa interviu, cum sa te porti la noul loc de munca, ce sa faci ca sa avansezi mai repede in cariera. Sunt sigura ca ai intalnit numerosi binevoitori care sa iti spuna ce sa faci, cum sa faci sau cand sa faci urmatorul pas, dar si ca ai citit deja numeroase tutoriale preambalate, panacee universale care sa te ajute sa iesi din orice impas te-ai putea vreodata afla in cariera ta. Indiferent de stadiul in care te afli, o simpla cautare pe google iti ofera o lista intreaga de solutii din care sa alegi.  Cum stii insa pe care sa le aplici si pe care sa le ignori fara nici urma de remuscare?

Iata cateva reguli pe care cred ca ai putea sa le ignori.

  1. CV-ul nu trebuie sa aiba mai mult de o pagina

Probabil ca aceasta regula are la baza un sambure de adevar sau poate ca exista industrii unde CV-ul de o pagina este suficient, insa, in era tehnologiei, o pagina de CV nu iti va fi nicidecum suficienta.  Online-ul a modificat dramatic modul in care trebuie sa ne prezentam, dar si modul in care ne sunt scanate aplicatiile in procesul de selectie. Stim cat de importanta este optimizarea CV-ului si de aceea iti recomand sa citesti un articol pe care l-am scris in urma cu ceva vreme. Odata ce CV-ul tau a fost gasit la cautari de recruiter, ai nu mai mult de 10 secunde pentru a-i atrage atentia, de aceea trebuie sa te asiguri ca pe langa toate cuvintele cheie relevante pentru postul la care ai aplicat formatul in care il redactezi il face usor de parcurs si scoate in prim experienta si competentele tale.

  1. Se spune ca un CV bun te va ajuta sa te angajezi imediat

CV-ul este un instrument de marketing.  El te va ajuta cel mult sa atragi atentia si sa il faci pe recruiter sa isi doreasca sa te intalneasca. De aici pana la angajare este insa un drum lung, care poate trece prin serii succesive de interviuri si teste unde trebuie sa dovedesti ca ceea ce ai scris in CV reflecta nivelul competentelor tale. Asa ca, asigura-te ca exista un echilibru intre ceea ce spune CV-ul tau despre tine si ceea ce transmiti tu in cadrul interviului.

  1. Cu cat aplici la mai multe job-uri cu atat mai multe sanse ai sa fii selectat

Dimpotriva. Cu cat te concentrezi mai mult pe cantitatea aplicatiilor tale cu atat mai mult vei fi inclinat sa faci rabat la calitate. In plus, iti va fi foarte greu sa personalizezi aplicatia si scrisoarea de intentie, iar relevanta aplicatiilor tale va scadea semnificativ. Transmitand aplicatii generice, ratezi sansa de a explica suficient de clar care sunt competentele si abilitatile care te recomanda pentru postul respectiv, iar recruiterul isi va pierde rapid rabdarea sa citeasca printre randuri. Viceversa, daca aplicatia ta este relevanta, chiar si in cazul in care nu esti selectat, recruiterul isi poate aminti de tine ulterior si te poate contacta pentru alte proiecte care se deschid.

  1. Urmeaza-ti pasiunea

Atata vreme cat ea poate insemna o sursa de venit care sa te multumeasca. Poate si tu faci cale mai bune fotografii din lume, sau poate margelesti, tricotezi sau cultivi plante de apartament.  Personal am fost dintotdeauna creativa si m-am implicat in fel de fel de proiecte pe care le-am abandonat cu gand de resuscitare ocazionala: margelesc, fac aranjamentele florale, scriu, traduc, imi place sa gatesc si sa fac gemuri multifruct. Niciuna dintre aceste pasiuni nu m-a convins insa sa renunt la jobul meu in marketing. Pe de alta parte stiu o multime de oameni care au construit afaceri de succes din pasiuni nebune si vise indraznete! Sunt modelul meu, insa cred ca atunci cand pasiunea ta nu este extrem de clar conturata, nu este o problema sa iti tii pasiunile pentru timpul tau liber.

  1. Asteapta pana cand iti gasesti un job in domeniul pe care il vizezi

Teoretic, suna perfect. Practic lucrurile nu ies intotdeauna atat de lin pe cat ti le propui, asa ca, pentru primul pas in cariera poti evalua si pozitii in companii mai mici care sa iti permita sa acumulezi experienta pentru urmatorul pas.

  1. OK, ai fost selectat, lasa-I pe ei sa iti faca oferta!

Nimic nu poate fi mai gresit decat sa ii lasi pe altii sa iti evalueze profilul. Intregul proces de recrutare prin care treci trebuie sa plece de la niste reguli clar stabilite inca de la inceput pentru ambele tabere: “am nevoie de un angajat cu urmatoarele competente si abilitati in bugetul x”, “vreau un loc de munca in care sa imi folosesc si sa imi exersez abilitatile si competentele, iar pentru nivelul meu de expertiza, un salariu multumitor ar fi y.” Si pentru armonie e de preferat ca x si y sa fie cam pe acelasi nivel.

  1. Cand esti la inceput nu e bine sa spui NU

In mediile nu foarte structurate venirea unui nou angajat este o binecuvantare pentru angajatii mai vechi care isi doresc sa scape de sarcinile de rutina. Acceptand insa toate sarcinile mici si marunte de la toti ceilalti vei ajunge sa fii coplesit in scurt timp. De aici pana la demotivare nu mai este decat un pas. Asa ca ti-as recomada sa indraznesti sa spui un NU, diplomat, inca din prima zi.

  1. Nimeni nu isi doreste sa angajeze un job-hopper

Parintii mei au avut un singur loc de munca la acelasi angajator, eu am avut pana acum vreo patru. Lucrand in recrutare in urma cu ceva vreme, imi amintesc ca principala temere a colegilor mei atunci cand intalneau CV-uri cu multe experiente era ca nu cumva acest comportament sa se repete si la noul angajator.  Din pacate, prezentul in care apar tot mai multe oportunitati pe perioada determinata sau proiecte speciale ne impinge catre un job-hopping cu care trebuie sa ne obisnuim. Un parcurs profesional cu multe experiente nu este o dovada certa ca acest comportament se va repeta si nici nu are influente notabile nici productivitatii angajatului.

  1. Salariul este singurul care conteaza

Cui nu i-ar placea sa se trezeasca la un moment dat multi-milionar, doar din salariu. Daca nu ti s-a intamplat in primii 5 ani, poate ca nu ar strica sa te gandesti putin si la timpul pe care il petreci la job. Pe langa salariu sunt multe alte lucruri pe care cred ca e important sa le iei in considerare: unde lucrezi, ce faci, cat de mult te ajuta sa te dezvolti, cat timp planuiesti sa stai pe aceasta pozitie, care este urmatorul pas, te ajuta jobul actual sa faci urmatorul pas, unde vei face pasul urmator: in cadrul aceleiasi organizatii sau in alta organizatie…

  1. Vino primul la serviciu si pleaca ultimul pentru a avansa mai repede in cariera

E o mare diferenta intre a munci eficient sau cu drag si workaholism. Cand iti place ceea ce faci uneori esti tentat sa faci mai mult, insa trebuie sa distingem foarte clar granita dintre pasiune si patologie. Pe termen lung workaholismul inseamna sanatatea subreda, absenteism, performante scazute, minusuri atat pentru angajat, cat si pentru angajator.  Cred ca nimeni nu isi doreste nici sa fie, nici sa lucreze cu un workaholic.

Ce alte sfaturi de evitat ai adauga pe aceasta lista? Ajuta-ne sa o completam! Lasa-ne un comentariu!

Monica Dona

WhatsApp Logo