Ultima zi de vacanta, prima zi la job

mm

 

Ultima zi de vara, prima zi de toamna, unul cate unul am revenit deja la birou. Ce faci insa in prima zi de lucru cand te asteapta zeci sau sute de emailuri si cand treaba pe care ai lasat-o in urma cu doua saptamani te-a asteptat cuminte in toata aceasta perioada? Unde mai pui ca au aparut zeci de alte sarcini urgente, neprevazute, solicitari ale clientilor, externi, interni, una mai presanta decat alta.

Te strecori cu greu printre mormanele de documente care s-au strans deja pe biroul tau, iar monitorul e deja tapetat de postit-uri. Doua zile! Doar de atat ai nevoie ca sa le pui in ordine pe toate!

Sau poate nu?

Cand esti pe un post de coordonare si toti cei din echipa ta te-au asteptat cu nerabdare sa gasiti solutii pentru toate dificultatile cu care s-au confruntat in aceasta perioada, inca doua zile de tacere ar fi deja prea mult. Este un moment esential in care trebuie sa te concentrezi pe ceea ce este important pentru business si sa pui in miscare lucrurile in directia potrivita angrenand eficient toate resursele.
Dar cum?

  1. Alege trei, patru sau cinci lucruri urgente. Scrie-le frumos pe o bucata de hartie si citeste-le cu voce tare. Ti se par coerente? Succinte? Clare? Importante? Utile pentru colegii tai care trebuie sa actioneze imediat?
  2. Foloseste ideile acestea pentru a filtra fiiecare decizie, discutie, cerere, lista de lucruri de facut sau email pe care trebuie sa il trimiti. Pune pe hold orice rugaminte si fii ferm cand stabilesti ca “Trebuie neaparat sa facem lucrul X.” Gandeste-te de doua ori inainte de a trimite orice fel de email. Reia acesta mesajul tau? Stabileste cu strictete ca nu ne abatem de la linia clar stabilita? Asigura-te de fiecare data ca mesajul tau este clar si ca pozitia ta este de neclintit. Ai mici ezitari? Mai uita-te o data la lista pe care iti recomandam sa o scrii la inceput.
  3. Abia acum poti sa incepi sa te uiti prin emailuri. Nu-ti fie teama sa iti scoti din lista de prioritati sarcini care nu au nimic in comun cu prioritatile acelea pe care ti le-ai stabilit deja. Pentru a te putea concentra eficient pe ceea ce faci va trebui sa stii sa refuzi: si sarcini si oameni. fara remuscari!
  4. Spuneam putin mai devreme ca acesta este un moment esential in care te poti concentra pe ceea ce este important pentru business si inchei reluand acest mesaj. Cand te intorci din vacanta, nu trebuie sa recuperezi, ci trebuie sa pui lucrurile in miscare, intr-un ritm mai alert, cu energie la2.

Tu ce faci in primele zile dupa concediu? Cum reusesti sa pui lucrurile in miscare? Povesteste-ne despre aceasta intr-un comentariu.

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo