Aparent, shopping-ul compulsiv este un sindrom. Surprinzator pentru mine a fost nu doar faptul ca sufar de acest sindrom, ci ca nu sunt singurul in aceasta situatie. Suntem multi, multi rau. Am descoperit asta si printre colegii de la birou. Ar fi fost culmea ca lugeracii sa nu sufere si ei de ceva. Ma rog, suferinta e discutabila in situatia asta, cand orice ai cumpara iti ofera o doza dubioasa de extaz.

Nu stiu voi, insa mie imi este imposibil sa intru intr-un magazin si sa cumpar doar ce am nevoie si, evident, in cantitati decente. Nici cel mai banal magazin nu scapa de forta acestui fenomen/sindrom, cum vreti voi sa-i spuneti, motiv pentru care am inceput sa fac research pe subiect si sa caut solutii prin care pot evita cumparaturile in exces.

Solutia nr. 1: Nu platiti cu cardul! Cercetatorii (americani, de data asta) au stabilit ca oamenii consuma mai mult cand platesc cu cardul fata de platile cash.
Ce sa vezi?  Nu ajuta. Nu stiu cum reusesc sa am mereu bani cash in buzunar ori sa ma lovesc de vreun ATM cand incerc sa pun in practica solutia asta.

Solutia nr. 2: Alege un cos mic de cumparaturi! Cercetatorii (britanici, aici) ne spun ca un cos mic de cumparaturi ne obliga sa ne limitam la strictul necesar si sa nu cheltuim mai mult decat e cazul.
Cercetatorii are wrong again. Le pot demonstra oricand vor ca pot intra in magazin cu un cos mic de cumparaturi, il pot umple, ma pot intoarce dupa un cos mare, il pot umple si pe acela cu varf si ajung la casa bucuros ca mi-am cumparat iar multe lucruri deloc folositoare.

Solutia nr. 3: Nu pierde timp in magazin! Pentru ca studii facute de cercetatori, indiferent de nationalitatea lor, cu cat petreci mai mult timp in magazin, cu atat cheltui mai mult.
Eh, sa vina cercetatorii aia si sa-mi arate mie cum sa ies din Ikea in mai putin de 4 ore, ca le fac statuie din toti banii economisiti.

Solutia nr. 4: Nu pleca la cumparaturi infometat! Solutia ne este oferita de un specialist in tratamentul obezitatii, care ne spune ca reactiile noastre sunt diferite atunci cand mergem nemancati la cumparaturi, avand tendinta sa cumparam in exces.
Daca va zic ca e BUSTED si asta, ma credeti, nu? Indiferent ca-mi este foame sau nu, exista mereu o ciocolata care se ascunde in cosul de cumparaturi (niciodata una, mereu sunt minim 4), exista o doza de suc, o punga de chips-uri, gasesti mereu cate ceva de cumparat, bani sa ai.

Pe principiul “atata s-a putut”, singura solutie pe care eu o gasesc ca fiind excelenta este cea in care iti lasi portofelul acasa, iti iei doar banii necesari pentru ce vrei sa cumperi si, foarte important, nu e nimeni pe langa tine caruia sa-i zici: plateste tu si-ti dau eu mai tarziu.
Voi ce solutie ati gasit?

WhatsApp Logo