Salariul minim construcții 2023: Aspecte cheie pentru angajatori în privința facilităților fiscale

OUG nr. 93/2023 stabilește salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară. Pe durata anului în curs 2023, se va menține pachetul de facilități fiscale instituit pentru sectorul construcțiilor, însă într-un context caracterizat de creșterea semnificativă a salariilor minime, la 4.000 de lei începând cu 1 ianuarie și la un nivel și mai înalt de 4.582 de lei de la 1 noiembrie 2023. Similar sectorului agro-alimentar, aplicarea acestor facilități fiscale este gestionată diferit în funcție de schimbările legislative înregistrate în acest domeniu, atât până la data de 31 octombrie, cât și ulterior acestei perioade.

Comparație salariul minim în construcții 2023 înainte și după 1 noiembrie

Până la 31 octombrie 2023, salariul minim în construcții a fost de 4.000 de lei, iar în această perioadă, facilitățile fiscale constau în scutirea de impozit, contribuția la sănătate și aplicarea unei cote reduse de contribuție la pensii de 21,25%. Aceste facilități se aplică doar contractelor de muncă și nu acoperă alte tipuri de relații de muncă sau activități desfășurate în afara României.

Totuși, începând cu 1 noiembrie 2023, salariul minim în construcții a crescut la 4.582 de lei, iar facilitățile fiscale au suferit noi ajustări. Trebuie, așadar, să distingem între primele 10 luni ale anului și reglementările care se aplică de la 1 noiembrie.

Așa cum precizam facilitățile aplicabile în primele 10 luni ale anului constau în scutirea de impozit, de contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii – 21,25%. Trebuie să subliniem că aceste facilități se acordă exclusiv pentru salariul minim special și doar pentru CIM-uri, nu și pentru contracte de mandat, în cazul zilierilor, ucenicilor etc. și pentru activitățile prestate în România.

salariu minim constructii 2023

În plus, OUG 168/2022 prevede că neacordarea salariului minim de 4.000 de lei este sancționată, în acord cu Codul muncii, cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei. Pentru diferenţele de obligaţii fiscale rezultate ca urmare a recalculării contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit se percep dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Condițiile pentru aplicarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor:

  • angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile prevăzute de Codul fiscal în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală;
  • veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/ zi de minimum 4.000 de lei lunar;
  • scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv, obţinut din salarii şi asimilate salariilor.

Aplicarea facilităților fiscale din construcții nu se face raportat la toate veniturile din contractele de muncă încheiate de salariat, prin urmare, în situația în care veniturile din salarii sunt sub 10.000 de lei la fiecare angajator, iar celelalte condiții sunt îndeplinite, facilitățile fiscale vor fi aplicate la nivelul fiecărui angajator (pragul de 30.000 de lei a fost redus de trei ori prin OG 16). De asemenea, aceste facilități pot fi extinse și asupra contractelor de muncă cu program parțial.

Schimbările care se aplică de la 1 noiembrie 2023

salariu minim constructii 2023. ce se modifică?

Începând cu veniturile acestei luni situația facilităților fiscale s-a schimbat puțin.

  • Scutirea de impozit se aplică la un singur angajator/ plătitor, în același plafon maxim de 10.000 de lei (tot ce depășește nu beneficiază de facilități fiscale).
  • Scutirea de impozit se acordă acum pe un singur contract de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor.
  • Începând cu 1 noiembrie se datorează și CASS de 10%, iar cota de contribuție la CAS este de 21,25%, procentul de 3,75% nu se mai distribuie la Pilonul II. Aceste cote reduse și scutiri vizează doar partea din salariu ce nu depășește 10.000 de lei – în cazul celor ce câștigă mai mult de atât, pentru diferență vor datora taxele salariale integral, ca orice salariat din altă industrie care nu e vizat de nicio scutire sau de niciun beneficiu fiscal salarial.

Photo credit shutterstock.com

Zilieri AgriculturaLegea Prestatorului Casnic intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024
WhatsApp Logo