Majorarea Salariului Minim în Octombrie 2023: Obligațiile Angajatorilor și Termenele de Respectat

Majorarea salariului minim, care intră în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2023, aduce cu sine mai multe obligații pentru angajatori, care trebuie să respecte anumite formalități pentru a se conforma noilor reglementări. Aceste formalități implică atât modificarea salariului minim pentru angajații plătiți la acest nivel, cât și raportarea acestor modificări în sistemul electronic Revisal.

Salariul Minim Majorat din Octombrie 2023

Hotărârea de Guvern nr. 900/2023 stabilește că salariul minim brut va fi de 3.300 de lei începând cu 1 octombrie 2023. Această valoare se aplică în majoritatea sectoarelor de activitate, cu excepția industriei agro-alimentare și a construcțiilor, pentru activitățile specificate în Codul fiscal.

Salariul Minim Majorat din Octombrie 2023

Termenul pentru modificarea salariilor și semnarea actelor adiționale

În primul rând, angajatorii au obligația de a ajusta salariile angajaților cu normă întreagă care câștigă mai puțin de 3.300 de lei, cu excepția celor din industria agro-alimentară, prin intermediul unui act adițional la contractul individual de muncă. Acest act adițional trebuie să fie semnat înainte de data de 1 octombrie pentru a fi în conformitate cu prevederile legale. Deși, în multe cazuri, deciziile interne colective pot fi considerate suficiente pentru majorarea salariilor la nivelul salariului minim, este de preferat să se încheie acte adiționale la contractele individuale de muncă pentru a evita eventualele complicații legale și de prelucrare a datelor personale.

Salariul minim 2023 Termenul pentru modificarea salariilor și semnarea actelor adiționale

Raportarea în Revisal

Pentru raportarea modificărilor privind majorarea salariului minim brut în sistemul Revisal, angajatorii au la dispoziție un termen de până la 20 de zile lucrătoare de la data în care se produce această modificare, ceea ce înseamnă până pe 27 octombrie 2023.

Sancțiuni pentru netrimiterea la timp

Nerespectarea acestui termen poate atrage sancțiuni din partea inspectorilor de muncă, constând în amenzi cu valori cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei. Termenul de raportare este stabilit în Hotărârea de Guvern nr. 905/2017, care reglementează registrul general de evidență a salariaților.

Photo credit shutterstock.com

notificare concediul pentru creșterea copilului
WhatsApp Logo