Roma…un oras al istoriei

mm

Despre Roma s-ar putea vorbi la nesfarsit si parca tot ar mai fi ceva de spus.

Se pot preda infinite lectii de istorie care sa aiba ca subiect principal acest oras – cetate nascut parca sa dainuie pentru totdeauna

Roma e un oras poveste, un oras muzeu, cu pagini de istorie la fiecare colt de strada.

Roma, poti sa o iubesti, poate sa nu îti placa, dar cred cu certitudine ca nu poate sa-ti ramana indiferenta. E un prea plin din toate. Istorie, cultura, civilizatie, decadenta, imoralitate, zgomot, culoare, opulenta, spiritualitate.

roma

Entuziasmata, zambitoare, euforica, dar si putin debusolata, savuram primul espresso italian si faceam planuri marete in orasul zeilor. Plecata la drum cu o imagine deja formata despre orasul zeilor, a gladiatorilor si a pizzei cu blat crocant, Roma m-a luat prin surprindere si mi-a aratat cat de poate de clar ca acolo se joaca dupa cu totul alte reguli. Asa ca inainte sa pleci la drum pe stradutele pietruite si inguste, uita tot ce ti-ai imaginat si lasa “la dolce vita” sa te cucereasca.

Astazi vei descoperi Roma, asa ca…ia-ti o sticla de apa, incaltarile comode si la drum.

colosseum

Prima oprire: Colosseum… la cati barbati am vazut scapand o lacrima la celebrul film “Gladiatorul”, ruinele m-au miscat pana si pe mine. Aceasta colosala opera arhitecturala gazduia pana la 85.000 de mii de oameni la celebrele lupte ale gladiatorilor. Ma trec fiorii, incercand sa-mi imaginez “jocurile” tinute acolo.

piazza venetia

 

 

Imi revin repede cu un delicios “gelato” si in mai putin de cinci minute mi se taie din nou respiratia: Forum Romanum si Piazza Venezia.  Ruinele maretului Imperiu Roman stralucesc in soarele de mai, si, cu putina imaginatie derulez cu ochii mintii un diapozitiv antic: comert, cultura, administratie… toate adunate aici.

piazza spaniei

Piazza di Spagna este legata de biserica Trinita dei Monti prin treptele interminabile. O data pe an acestea devin catwalk pentru una din cele mai faimoase prezentari de modă. Aici este locul de intalnire preferat al tinerilor italieni sau turisti si destinatia perfecta pentru o sedinta de cumparaturi la cele mai renumite case de moda italiene. Ca deh…, Roma nu te iarta fara o sesiune de cumparaturi considerabila, vorba unui clasic in viata…

Nu stiu, deci, ce mi-a placut mai mult. Poate orasul in sine, poate vremea, poate accentul calduros pe care il tot auzeam la orice colt de strada, poate fetele de masa in carouri si buchetelele de flori din cafenelele micute si slab iluminate. Tot ce pot sigur sa spun, este ca merita. Nu pentru ca e Roma, ci pentru ca te vezi fortat sa analizezi o alta cultura, sa cunosti oameni diferiti cu caractere diferite, sa demontezi stereotipuri, sa mergi, sa afli, sa te regasesti. Si asta merita tot efortul.

Sper ca am reusit sa iti starnim curiozitatea despre acest minunat oras, iar daca iti doresti o vacanta in Roma, contacteaza-ne pentru cele mai bune oferte.

Echipa Lugera Travel iti poate configura, la cerere, un pachet unic in care sa incluzi tot ce iti doresti.

Date de contact: dana.ilie@lugera.ro, 0725151312

 

Alina Cepan

Virtual Traveller

WhatsApp Logo