Navigand prin Delta Dunarii

mm

Ce-ar fi sa-ti petreci vacanta in Delta Dunarii? Ce-ar fi sa te relaxezi in mijlocul naturii si sa-ti refaci fortele? Ce-ar fi sa lasi toate grijile si nevoile acasa si sa cercetezi un pamant pe cat de nou, pe atat de necunoscut. O excursie in Delta Dunarii iti rezerva multe surprize. De la peisajul unicat, la particularitatile locului (sute de specii de pasari si plante) si pana la bucataria pescareasca, totul te va uimi.

Sursa foto

 

 

 

 

Daca adori marea, dar nu iti place aglomeratia nu este musai sa visezi la plaje exotice, ci este suficient sa ajungi la Plaja Sulina, o plaja salbatica, linistita, cu un nisip fin si apa limpede, la aproape 3 km de localitatea Sulina. Fara hoteluri sau alte constructii locul pare rupt dintr-un film, iar vacanta ta cu siguranta va fi deosebita. Soarele rasare din mare, parca special pentru cei care s-au trezit cu noaptea-n cap sa-l admire. In razele soarelui, pelicanii si stufarisul iti vor aminti ca esti in Delta Dunarii.

 

 

Sursa foto

 

 

Dupa ce te lasi scaldat de razele soarelui poti vizita Farul Vechi de la Sulina construit la incepul secolului XIX de otomani. In al doilea Razboi Mondial era principalul semnal de navigatie din Delta Dunarii. Se afla la 2.5 m de mal.  In anul 2001 farul a fost transformat in muzeu, care infatiseaza fotografii si documente ale istoriei Sulinei, cat si viata a doua personalitati marcante: Jean Bart si dirijorul George Georgescu.

 

 

Sursa foto

De la far iti propun sa revii cu fata catre natura si sa mergi aproximativ 28 km pana la Padurea de la Letea care incepe din zona de nord a satului Letea. Rezervatia se intinde pe circa 3200 de hectare si este formata din mai multe zone – precum Hasmacul Mare,

Tarla Popii, Schiopul, Crusina si altele. In Padurea Letea se gasesc 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, grindul Letea fiind considerat de specialisti drept unul din cele mai interesante medii naturale din Romania.

Practic, Letea este o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot identifica cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind unicat in Europa sau chiar in lume. in marea lor majoritate, plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse de pasarile migratoare din Africa.

 

Sursa foto

Pe langa toate acestea, cei mai impotanti sunt caii salbatici si cei salbaticiti. Cateva sute de cai salbatici traiesc in Padurea Letea si pe pajistile din imprejurimi. Nu este nimic mai spectaculos decat o herghelie de cai salbatici trecand in galop peste dunele de nisip.

 

Vei fi uimit de frumusetea padurii Letea, dar si de cea a Schitului Stipoc (Sf Atanasie), singura manastire din Delta Dunarii care se afla intre Mila 23 si Chilia.

De pe mal nu-ti poti da seama cat de frumos este locul pe care este amplasat. Dupa ce ajungi pe mal si mergi cativa metri ajungi in dreptul acestuia, insa abia dupa ce intri in curte te copleseste frumiusetea micului paradis aflat in mijlocul pustietatii. Drumul pe care intri in curtea manastirii este inundat cu flori si cu cat pasesti mai mult, cu atat intri intr-o alta lume. In curte se afla chilii, o gradina si o fantana pentru cei insetati. Langa fantana, o casa veche cu acoperis din stuf a ramas acolo ca amintire.

 

Sursa foto

Vacanta nu este completa fara o vizita la Cimitirul Piratilor sau Cimitirul celor Vii cum este numit de localnici, un loc unic Europa.

Povestea incepe in anul 1864 cand Comisia Europeana a Dunarii a pus bazele acestui cimitir. Sulina a fost ultimul port pentru zeci de straini care acum isi dorm somnul de veci intr-un loc unic. Oameni de 21 de nationalitati, printi si printese, navigatori, militari si pirati, toti se odihnesc sub acele pietre funerare.  Acolo s-a incheiat viata aventuaroasa a grecului Ghirghiog Kontorguris, unul dintre cei mai de temut pirati ai vremii. Mormantul lui, marcat cu un cap de mort, este singurul din Europa care apartine unui pirat. Pietre funerare de la Sulina spun fel si fel de povesti. Cei ingropati aici si-au gasit sfarsitul in accidente, razboaie, boli ori au murit din dragoste. Este cazul a doi tineri englezi, William Webster, capitan pe nava Adalia si iubita sa Margaret Ann Pincle care l-a urmat in secret pe nava deghizata in marinar pentru a fi alaturi de el. Cei doi indragostiti au murit intr-un naufragiu in 1868, fiind inmormantati unul langa celalalt la Sulina, sub doua morminte gemene. Printre morminte se afla si cel al Ecaterinei Moruzi, nepoata domnitorului Moldovei, Ioan Sturdza.

Sursa foto

In ceea ce priveste experienta culinara, se spune ca nu ai mancat cu adevarat bucate din peste pana cand nu ai ajuns in Delta.

Chiar daca esti un bucatar priceput, locuitorii Deltei iti vor arata ca exista moduri de a prepara pestele la care nici nu te-ai gandit. In primul rand, pescarii Deltei, inainte de a gati pestele, prepara inotatoarele, capul si coada, pentru ca, astfel, mancarea sa fie mai bogata in arome. Desigur, locuitorii Deltei sunt familiarizati cu toate felurile de peste si pentru a afla secretele pregatirii pestelui, trebuie sa stai pe langa un pescar autentic si sa-i “furi” din tehnici. Desigur, una dintre strategiile principale este ca pestele sa fie gatit cu apa din Dunare – se spune ca va avea un gust aparte. Apoi, ciorba de peste trebuie sa fie foarte condimentata si gatita din mai multe soiuri de peste, iar un bucatar al Deltei iti poate impartasi cateva retete cunoscute din batrani. Totusi, atentie! Pescarii din aceasta zona spun ca, dupa ce ai mancat o portie de ciorba pescareasca veritabila, nu ai voie sa bei apa cel putin o jumatate de ora, pentru ca, altfel, vei suferi de sete toata ziua. Cand ajungi in Delta, nu trebuie sa ratezi urmatoarele feluri de mancare: peste la protap, batog de peste, saramura, icre proaspete, icre sarate la butoi sau coada si clesti de rac fripti in jar.

Sursa foto

Exista numeroase trasee navigabile si drumetii in Delta Dunarii pentru care poti opta. Mai multe detalii aici: http://bit.ly/1BOfhu2

 

Sper ca ti-am starnit curiozitatea, asa ca te invit sa vizitezi acest colt de poveste si sa ve bucuri din plin de Delta si de valurile Marii Negre.

Echipa Lugera Travel iti poate configura, la cerere, un pachet unic in care sa incluzi tot ce iti doresti.

Date de contact: dana.ilie@lugera.ro, 0725151312

 

Sursa foto

 

 

Laura Munteanu

Creative Communication Trainee

saint paul's cathedral
WhatsApp Logo