Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesională a fost modificată prin Ordinul comun nr. 2.228/3.025/2023

Ordinul comun nr. 2.228/3.025/2023, publicat data de 27 ianuarie 2023, a adus, pentru prima oară în ultimii zece ani, modificări metodologiei de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților, respectiv Ordinului Ministrului muncii nr. 353/2003. Noua metodologie a intrat în vigoare la aceiași data, respectiv 27.01.2023.

Acesta modifică în principal următoarele coordonate:

  1. Durata minimă a programelor de formare pentru care se eliberează certificat de calificare:
  • 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare (înainte, 360 de ore);
  • 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare (înainte, 720);
  • 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare (înainte, 1.080);
  • 080 de ore pentru nivelul 4 de calificare, care era neprevăzut de metodologie.

Limitele de mai sus nu se vor aplica formelor speciale de pregătire profesională enumerate în normele de aplicare, respectiv:

  • instruire sau experiență practică dobândită la locul de muncă,
  • schimb de experiență,
  • ateliere de lucru,
  • participarea la conferințe, prelegeri, seminare, autoinstruire ori
  • învățarea asistată la calculator.

autorizarea furnizorilor de formare profesională

Totodată, în acord cu prevederile actului normativ, durata programului de formare profesională pentru care se eliberează certificat de absolvire cu recunoaștere națională, este cuprinsă între:

  • 30-75 ore, pentru programe de tip perfecționare;
  • 180-300 ore, pentru programe de tip specializare.

2. În ceea ce privește formatorii, este clarificată mai bine calitatea acestora, precizându-se că trebuie să fie certificați în profilul sau specialitatea corespunzătoare programei de pregătire sau să fie cadre didactice în profilul sau specialitatea corespunzătoare programei de pregătire oferite de furnizorul de formare.

Pregătirea va putea fi realizată și cu maiștri–instructori ori instructori/ preparatori formare, certificați în conformitate cu prevederile legale, care au profilul sau specialitatea corespunzătoare programei de pregătire, dar numai pentru programele de formare al căror nivel de calificare este cel mult egal cu nivelul acestora.

  1. Apare obligația de a avea un minimum de doi formatori
  2. Furnizorul trebuie să asigure participanților echipamentele necesare desfășurării în condiții optime a programului de formare, dacă acesta declară că nu le deține, în cazul formării profesionale care se derulează online.

Domeniile de activitate şi procedura pentru autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfășoare programe de formare profesională a adulților în sistem online sunt stabilite separat, prin Ordinul ministrului muncii şi protecției sociale nr. 1.149/2020 privind stabilirea domeniilor de activitate şi a procedurii pentru autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfășoare programe de formare profesională a adulților în sistem on-line, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. A fost adăugată posibilitatea depunerii cererilor de autorizare online
  2. Ordinul detaliază, de asemenea, și procedura de reînnoire a autorizațiilor furnizorilor de formare profesională, precum și monitorizarea furnizorilor.

Sursa foto – shutterstock.com

zilieridiurna
WhatsApp Logo