Diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară, după creșterea diurnei bugetarilor

Începând cu 1 aprilie 2023, diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează conform Ordinului 1.235/2023. Aceasta înseamnă că, indirect, se majorează și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru  salariații delegați sau detașați în țară.

Ordinul 1.235/2023 actualizează de la 1 aprilie 2023 cuantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul alocației de cazare, după cum urmează:

  • cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.

Potrivit Codului fiscal, pentru a fi netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).

diurna detasari si delegariEste important să punctăm că, din luna mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat, iar plafonul aferent valorii acestor trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.

Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi, iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.

Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, de asemenea, de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi, iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.

Sursa foto – shutterstock.com

formare profesionalăautorizarea furnizorilor de formare profesională
WhatsApp Logo