Managementul timpului sau al energiei?

mm

 

Maria este un manager respectabil intr-o companie mare. Lucreaza mult, de dimineata pana seara, trebuie sa gaseasca mereu strategii noi, sa gaseasca noi modalitati de crestere a vanzarilor, lupta cu targete si obiective, trebuie sa justifice si sa asculte justificari, este intr-o goana nebuna dupa solutii. In rarele ocazii in care o intalnesti in sala de mese, o vezi galopand intre 2 guri de sandwich, 3 apeluri telefonice si 2 emailuri pe BB.

Cand ajunge acasa, singura activitate pentru care mai gaseste energie este sa zaca efectiv pe canapea, indiferent de cat de mult si-ar dori ceilalti sa se implice in cine stie ce activitati recreative. Prostioare, in opinia ei. Si aceasta in rarele ocazii in care nu trebuie sa transmita cine stie ce prezentare urgenta sau sa faca cine stie ce rapoarte.

Cunoscand-o, ma asteptam ca toti oamenii din echipa ei sa fie la fel de energici si energizati… O echipa intreaga alergand de ici colo plini de entuziasm … Din nefericire pentru Maria, lucrurile nu stateau chiar asa…

Maria nu este nici pe departe un caz singular. Fiecare dintre noi a fost pus in situatia de a da mai mult, de a isi impinge limitele, mai mult si mai mult. Este o cerinta constanta in ultima vreme si sunt multe organizatii in care lucrurile functioneaza astfel, intr-un galop nebun, extenuant. Un galop care mai devreme sau mai tarziu conduce inevitabil la demotivare si productivitate scazuta, o rata de retentie scazuta si, pe termen lung, la tot mai multe concedii medicale. Ce putem face insa pentru a ne mentine productivi si pentru a da mai mult intr-un timp cat mai scurt.

Problema cu timpul este ca, din nefericire, acesta este o resursa limitata. Oricat de mult l-ai intinde, oricat de mult l-ai suci sau l-ai invarti, timpul ramane acelasi. O ora tot 60 de minute va avea, iar o zi nu va fi mai lunga de 24 de ore niciodata!

Cu energia insa este o cu totul alta poveste. Iata ce poti face pentru a fi mai eficient in cele 8 sau 9 ore de lucru:

1.      Creaza-ti ritualuri. Cu cat automatizezi mai multe procese cu atat mai eficient vei fi. Spre exemplu trezeste-te la aceeasi ora dimineata, alearga sau rezerva-ti cateva minute pentru a face putina miscare inca de la prima ora. Te vei trezi mult mai repede si vei avea energie pe termen lung.

2.      Mananca pe cat posibil sanatos, bea cu masura si fumeaza mai putin.

3.      Asigura-te ca atunci cand te apuci de un lucru il duci pana la capat si nu te opresti din cinci in cinci minute ca sa iti mai verifici emailul sau Facebook-ul.

4.      Aceleasi ritualuri pot fi aplicate si la job in modul in care iti organizezi task-urile. Concentreaza-te pe sarcinile mai dificile in prima parte a zilei cand functionezi la capacitate maxima si l,asa activitatile repetitive, de rutina, pentru cea de-a doua parte a zilei.

5.      Sunt momente cand simti ca nu mai poti? Ia o pauza, iesi din birou, plimba-te, iesi la masa, relaxeaza-te, incearca sa uiti pentru o clipa de cat de urgente sunt toate.

6.      Invata sa delegi si sa ceri ajutorul!

7.      Fa-ti un plan, pune-le pe toate in ordine si tine-te de acest plan cel putin 70%. Cu cat rezisti mai mult tentatiei de a raspunde urgentelor celorlalti, cu atat mai multe sanse ai sa termini ce este cu adevarat urgent.

8.      Invata sa spui nu sau cel putin sa nu accepti ca obligatorii toate urgentele celorlalti.

9.      Propune-ti misiuni posibile si lasa-ti intre 30 si 40% timp pentru neprevazut, in fiecare zi.

10.   Ai grija de mintea ta si antreneaz-o in permanenta. Aloca timp pentru meditatie, pentru citit, pentru probleme de logica, pentru a invata o limba straina, orice te motiveaza si te ajuta sa evoluezi.

11.   Ia o pauza! Teatru, film, discutii cu prietenii, iesiri din weekend, pauza ta poate lua orice forma, atata timp cat nu te concentrezi in permanenta asupra a ceea ce este presant la job.

Si pentru ca tot va povesteam de Maria … Dupa sase luni de management intensiv al energiei si avand alaturi o noua echipa, Maria a castigat primul ei maraton! Pana la urma sa alergi nu e chiar o prostioara, ci iti trebuie doar putin mai multa vointa!

Tu cum faci sa iti dozezi cat mai eficient energia? Nu ezita sa ne povestesti despre aceasta intr-un comentariu.

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo