Din martie 2023, ajutoarele sociale care se stabilesc în funcție de ISR se majorează

Așa cum a fost stabilit în urmă cu aproximativ 2 ani prin Legea 225/2021, valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, dacă aceasta are o valoare pozitivă.

Dacă rata medie anuală a inflației are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință, adică practic nu se modifică.

Însă, având în vedere că Institutul Național de Statistică a anunțat recent o rată a inflației pentru 2022 de 13,8%, de la 1 martie vor fi totodată majorate ajutoarele financiare care sunt calculate în raport cu valoarea indicatorului social de referință (ISR), odată cu majorarea, din oficiu, a acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Astfel, ISR va crește de la 525,5 lei, cât e în prezent, la 598 de lei.

ISR

Printre ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR și care se vor majora din martie se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și altele.

Conform Legii nr. 76/2002, ISR reprezintă „unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă„.

Am publicat lista completă a ajutoarelor sociale care vor crește de la 1 martie  anul curent ca urmare a creșterii ISR  într-un material anterior.

Sursa foto – www.freepik.com

indemnizație internshipore suplimentare
WhatsApp Logo