Declarația 100 în 2023. Prin Ordinul 1857/2023 au fost aprobate noi instrucțiunui de completare a formularului.

În cursul anului 2023 au fost introduse modificări semnificative în ceea ce privește Declarația 100. Aceste modificări au fost oficializate prin Ordinul 1857/2023, care a aprobat noi instrucțiuni pentru completarea formularului menționat, având în vedere ajustările taxelor aplicabile firmelor din industria jocurilor de noroc. Publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 1021 din 9 noiembrie 2023, Ordinul 1857/2023 modifică și completează prevederile Ordinului nr. 587/2016, care stabilește modelul și conținutul formularelor folosite pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. În conformitate cu noile prevederi legale, Anexa nr. 4, intitulată „Instrucțiuni de completare a formularului 100 «Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat» cod 14.13.01.99/bs”, a suferit modificări semnificative.

2.1. La capitolul I „Depunerea declarației”, punctul 1 „Termenul de depunere a declarației” se modifică după cum urmează:

a) la subpunctul 1.1 „Lunar, pentru obligațiile de plată reprezentând:”, litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:

„f) taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligația declarării și plătii este lunară, taxa anuală de autorizare a jocurilor de noroc, regularizată periodic, în funcție de realizări, taxa de acces pentru jocurile de noroc, taxa pentru videoloterie, taxa de promovare a activităților de jocuri de noroc;”;

b) la subpunctul 1.3 „Alte termene:”, litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:

„e) până la termenul de plată prevăzut de lege, pentru următoarele obligații de plată:

  • impozit pe veniturile din dobânzi, în cazul împrumuturilor acordate pe baza contractelor civile;
  • impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice;
  • impozit pe veniturile microîntreprinderilor în cazul persoanelor juridice care se dizolvă cu lichidare sau fără lichidare;
  • taxa pentru obtinerea licenței de organizare a jocurilor de noroc;
  • taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligația declarării și plătii este anuală/integrală, taxa de viciu, vărsaminte din profitul net al regiilor autonome, dividende de virat la bugetul de stat de către autoritățile publice centrale, redevența obținută prin concesionare din activități de exploatare a resurselor la suprafața ale statului și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, datorată potrivit Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare, și redevența obținută prin concesionare din activități de exploatare a resurselor la suprafața ale statului, reprezentând terenuri cu destinație agricolă, datorată potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, taxa datorată Comitetului Olimpic și Sportiv Român și taxa datorată Comitetului Național Paralimpic; 

c) la subpunctul 1.4 „Semestrial, pentru obligațiile de plată reprezentând:”, litera a) se abrogă. 2.2. La capitolul II „Completarea declarației”, punctul 3 „Secțiunea B «Date privind creanța fiscală»” se modifică după cum urmează: a) subpunctul 3.1.7 se abrogă; b) la subpunctul 3.2, primul paragraf se modifică și va avea următorul cuprins: „3.2. Tabelul de la pct. II «Impozite, taxe și alte obligații care nu se plătesc în contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completează pentru declararea obligațiilor de plată prevăzute la pozițiile 11, 25-27, 29-51, 57-63, 65-71, 74-77, 81-89 și 91-93 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.”; c) la subpunctul 3.2.3, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins: „(2) 

Declarația 100 ANAF

Obligațiile prevăzute la pozițiile 66-68, 70-71, 86 și 93 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, se declară de către operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, și potrivit Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 111/2016, cu modificările ulterioare. Poziția 86 se completează, după caz, și de către prestatorii serviciilor de publicitate, potrivit contractului. Pentru obligațiile prevăzute la pozițiile 66-68, 70-71, 86 și 93 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, completarea declarației se face astfel: 

Rândul 1 «Suma datorată» – se înscrie suma reprezentând taxa pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligația declarării și plății este lunară, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligația declarării și plății este anuală/integrală, taxa de acces pentru jocurile de noroc, taxa de viciu, taxa pentru videoloterie și taxa de promovare a activităților de jocuri de noroc, datorate în perioada de raportare. 

Rândul 3 «Suma de plată» – se preia suma înscrisă la randul 1 «Suma datorată». (3) Un procent de 98,8% din taxele percepute pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, precum și din celelalte taxe prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, se declară la pozițiile 65, 66-68, 70-71, 77, 86 și 93 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.”

Photo credit shutterstock.com

Whistleblower. Măsuri Reparatorii: Protecția Împotriva Represaliilorcombarete hărțuire la locul de muncă
WhatsApp Logo