Cand intri intr-o noua relatie, primii pasi sunt de fiecare data mai putin apasati, vocea iti este parcă mai blanda, iar defectele pe care, in mod normal, nu le-ai accepta la altii ti se par dintr-o data amuzante. Stii ca este mai bine sa fii in armonie, pentru ca orice dezacord in aceasta etapa poate provoca rupturi iremediabile.
Acelasi lucru se intampla si in procesul de recrutare, atunci cand recruiterul si candidatul fac un exercitiu de vointa pentru a se accepta reciproc. Greseli pot fi facute de ambele parti, insa astazi ne vom concentra asupra greselilor pe care le poate face un recruiter, care il pot determina pe candidat sa faca unul, doi sau chiar noua pasi inapoi:
1. Anunturi de zergi pentru job-uri pamantene. Diferentele majore intre ceea ce citesti in anuntul de promovare si ceea ce presupune postul promovat duc, mai devreme sau mai tarziu, la separari inevitabile. Un sfat practic pentru cei care le redacteaza: pastrati realitatea si in scripte! Pentru cei care le citesc, invatati sa cititi printre randuri si, daca va este ceva neclar, indrazniti sa adresati intrebari.
2. Ore de interviu imposibile. Daca singurele intervale disponibile sunt intre 9:00 si 12:00, s-ar putea ca relatia aceasta sa se sfarseasca inainte de prima intalnire. Putina flexibilitate din partea ambelor parti este absolut necesara.
3. Punctualitate zero. Minunat ar fi ca pentru interviu sa nu se aplice sub nicio forma regula sfertului academic. Nici pentru recruiter, nici pentru candidat.
4. Informatii vagi sau inutile. Imi imaginez cat este de neplacut cand tu intrebi ce presupune jobul si recruiterul incepe sa inventeze cine stie ce elucubratie care sa te lase siderat.
5. Citirea anuntului – mission impossible. Daca ma pui sa dau click dupa click si scroll, iar apoi trebuie sa completez si un formular extrem de complex cu etape peste care nu pot sa trec, fara sa stiu de ce… Mai bine renunt!
6. Ne permitem, suntem prieteni la catarama. Spun doar ca este total nepotrivit pentru ambele tabere.
7. Recruiterul arogant. Colaborarea cu candidatul este esentiala si este extrem de important ca acesta sa inteleaga ca recruiterul este acolo pentru a evalua cat de potrivit este pentru job. Ca recruiter, poti face uneori lucruri care sa deranjeze fara sa iti dai seama, de aceea feedback-ul candidatului este fundamental.
8. Si comunicarea a ramas in coada de peste. Ai fost la interviu, totul a decurs aproape perfect, dar nu mai primesti niciun raspuns. E clar ca a doua oara chiar ca nu mai vrei sa colaborezi cu recruiterul respectiv. Mentinerea contactelor este esentiala atat pentru recruiter, cat si pentru candidat.
9. Si in timp ce astepti avalansa de candidati sa aplice, mesajele directe sau de pe Facebook mai pot astepta. De ce? Pentru ca, desi pare tentant sa raspunzi imediat tuturor, o comunicare neorganizata si haotica poate crea impresia de lipsa de profesionalism si poate afecta negativ experienta candidatului. Este important sa stabilesti un proces clar si sa gestionezi mesajele intr-un mod structurat, astfel incat fiecare candidat sa primeasca atentia cuvenita si sa nu se simta ignorat sau neimportant.
Ai exemple personale pe care ai vrea sa le impartasesti cu noi. Nu ezita sa ne lasi un comentariu!
Monica Dona
PR Manager
Sursa foto: shutterstock.com