Cum sa pierzi un candidat in 9 pasi

mm

 

Cand intri intr-o noua relatie, primii pasi sunt de fiecare data mai putin apasati, vocea iti e parca mai blanda si defectele pe care in mod normal nu le-ai accepta altora, ti se par dintr-o data amuzante. Stii ca e mai bine sa fii in armonie pentru ca orice dezacord in aceasta etapa poate provoca rupturi iremediabile.

Lucrurile nu stau cu mult diferit in recrutare, cand, atat recruiterul, cat si candidatul fac un exercitiu de vointa pentru acceptarea reciproca. Greseli pot fi din partea ambelor tabere insa astazi vorbim despre ce greseli ar putea face un recuiter pentru a-l impinge pe candidat sa faca unul, doi sau noua pasi inapoi.

1.      Anunturi de zergi pentru job-uri pamantene. Diferentele majore intre ce citesti in anuntul de promovare si ceea ce presupune postul promovat in esenta duc, mai devreme sau mai tarziu, la separari inevitabile. Un sfat practic pentru cei care le redacteaza (si aici ma includ si pentru mine J), pastrati realitatea si in scripte. Pentru cei care le citesc, invata-ti sa cititi printre randuri si daca va este ceva neclar, indrazniti sa adresati intrebari.

2.      Ore de interviu imposibile.  Daca singurele intervale disponibile sunt intre 9:00 si 12:00 a.m. s-ar putea ca relatia aceasta sa se sfarseasca inainte de prima intalnire. Putina flexibilitate din partea ambelor parti este absolut necesara.

3.      Punctualitate zero. Minunat ar fi ca pentru interviu sa nu se aplice sub nicio forma regula sfertului academic. Nici pentru recruiter, nici pentru candidat.

4.      Informatii vagi sau inutile. Imi imaginez cat este de neplacut cand tu intrebi ce presupune jobul si recruiterul incepe sa inventeze cine stie ce elucubratie care sa te lase siderat.

5.      Citirea anuntului, mission impossible. Daca ma pui sa dau click dupa click si scroll, iar apoi trebuie sa completez si un formular extrem de complex cu etape peste care nu pot sa trec, fara sa stiu de ce… Mai bine renunt!

6.      Ne permitem, suntem prieteni la catarama. Nu spun decat ca este total nepotrivit pentru ambele tabere.

7.      Recruiterul arogant. Colaborarea cu candidatul este esentiala si este extrem de important ca acesta sa inteleaga ca recruiterul este acolo pentru a spune cat de potrivit este acesta pentru job. Ca recruiter poti face uneori lucruri care sa deranjeze fara sa iti dai seama, de aceea feedback-ul candidatului este esential.

8.      Si comunicarea a ramas in coada de peste. Ai fost la interviu, totul a decurs aproape perfect, dar nu mai primesti niciun raspuns. E clar ca a doua oara chiar ca nu mai vrei sa colaborezi cu recruiterul respectiv.  Mentinerea contactelor este insa esentiala atat pentru recruiter, cat si pentru candidat.

9.      Si in timp ce astepti avalansa de candidati sa aplice, mesajele directe sau de pe Facebook mai pot astepta. De ce?

Ai exemple personale pe ccare ai vrea sa le impartasesti cu noi. Nu ezita sa ne lasi un comentariu!

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo