Cand conflictele intalnesc inteligenta emotionala

mm

OK. Colegul tau s-a suparat foarte tare si este chiar in fata ta, reprosandu-ti  ca a fost doar vina ta! Ce faci cand simti ca limba te mananca si degetele ti-au luat-o razna intr-o darabana din ce in ce mai alerta?

Inainte de a spune ceva, orice, respira adanc si…

  1. Asculta cu atentie! Asculta tot ceea ce iti spune celalalt si nu doar franturile pe care vrei tu sa le auzi.
  2. Opreste-te putin si lasa judecatile de valoare pentru mai tarziu! Te provoc la un exercitiu simplu: nu folosi deloc adjective atunci cand procesezi afirmatiile celuilalt!
  3. Iesi din papucii tai de casa comozi si muta-te in pantofii cu toc cui ai interlocutoarei (acordul in gen este doar de dragul metaforei). Iar acum incearca sa alergi asa cum iti dicteaza ritmul verbal al interlocutorului tau si sa vezi problema din unghiul lui/ ei. Parca nu mai e la fel de comod, nu?
  4. Lasa-i suficient timp sa termine ce are de spus! Arati astfel ca iti pasa si ca ii respecti opiniile.
  5. In sfarsit, randul tau. Vorbeste despre ce crezi tu, despre cum percepi tu situatia si despre ce parere ai tu legat de problema. Evita pe cat posibil sa vorbesti despre ce ti-a spus, cum ti-a spus si cand ti-a spus….. Nu uita, fara epitete caracterizatoare! Incearca sa prezinti situatia dintr-o noua perspectiva fara a ataca opinia celuilalt.
  6. Nu intotdeauna discutiile se finalizeaza cu o imbratisare prietenoasa, asa ca s-ar putea ca la final parerile voastre sa fie in continuare diferite. Ce conteaza pana la urma este sa va despartiti cu o strangere de mana si … mai ales, zambind.

Tu ce faci atunci cand cu voia sau fara voia ta intri intr-o situatie de conflict? Povesteste-ne intr-un comentariu!

Monica Dona

WhatsApp Logo