Uneori, procesele de recrutare nu se termina asa cum ne-am dori, iar raspunsul politicos de final, care incepe cu „din pacate” sau „decizia noastra a fost sa continuam colaborarea cu un alt candidat”, nu face decat sa ne zdruncine si mai mult increderea.
Cum reusesti insa sa iti pastrezi zambetul pe buze de la inceput pana la sfarsit in procesul de selectie? Atitudinea este importanta in fiecare etapa a acestuia, de aceea iti recomand sa pui modul in care accepti feedback-ul pe lista lucrurilor de antrenat.
Poate ca, de aceasta data, nu ai obtinut postul pentru care ai aplicat, insa acest moment poate fi o oportunitate perfecta pentru usi noi deschise.
Pentru asta, am cateva recomandari care te vor ajuta sa fii candidatul pe care recruiterul isi doreste cu adevarat sa il angajeze.
1.Implica-te 100% in fiecare etapa a procesului de recrutare
Fiecare etapa a procesului de recrutare – de la primul apel telefonic pana la interviu – trebuie tratate cu aceeasi atitudine profesionala. Gesturile aparent banale, precum o strangere de mana, un zambet, un email de multumire sau un mesaj in care iti reafirmi interesul fata de job, energia si atitudinea pozitiva, toate acestea sunt plusuri care te pot recomanda ulterior pentru un alt post.
In anumite procese de recrutare ti se poate solicita sa rezolvi teste sau sa realizezi proiecte specifice. Da tot ce ai mai bun pentru a arata cat mai mult din ceea ce stii sa faci.
2.Cere mai mult
Cand primesti un feedback negativ, tendinta este sa multumesti si apoi sa te inchizi in carapacea ta sperand ca dezamagirea o sa treaca de la sine. Ai putea, in schimb, sa incerci sa afli cat mai multe detalii despre plusurile si minusurile aplicatiei tale. Recruiterul va fi de fiecare data politicos si probabil ca va evita sa iti ofere un raspuns deschis, insa, daca esti suficient de abil, il vei obtine. Important este ca reactia ta sa nu il puna pe fuga, ci sa il faca sa isi doreasca imediat sa te implice in noi procese de recrutare.
3.Revino
Ok, ti s-a spus ca nu ai fost selectat. Nu este in niciun caz un motiv sa renunti. Trimite un email in care sa spui cat de mult iti doresti sa lucrezi pentru acea organizatie sau, in cazul in care ai colaborat cu o agentie de recrutare, ca esti deschis si catre alte proiecte. Si… din cand in cand, revino cu un email prin care sa le amintesti de interesul tau.
Oricat de multe feedback-uri negative ai primi, pastreaza-ti zambetul pe buze si continua cu acelasi entuziasm sa aplici si sa mergi la interviuri.
Ai nevoie de un sfat sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta? Lasa-ne un comentariu.
Bafta maxima!
Monica Dona
PR Manager
Sursa foto: shutterstock.com