10 tipologii toxice la care trebuie sa fii atent

mm

 

Ca-i vrei sau nu in viata ta, mai devreme sau mai tarziu ii vei intalni. Daca intalnirea este de scurta durata nu-i bai, insa daca trebuie sa lucrezi cu ei lucrurile nu mai stau atat de fain.

Fara a da retete despre cum sa, ma gandesc ca te va ajuta sa stii care sunt tipologiile toxice, macar pentru a sti la ce sa te astepti. 

1. Egoistul

Uneori mandria este o virtute. Insa atunci cand se transforma in aroganta si te crezi  superior tuturor din jurul tau aceasta devine o problema. A fi langa cineva care nu te trateaza cu respect, ci te intimideaza si te minimalizeaza, poate fi toxic pentru dezvoltarea ta personala.

2.Invidiosul

E persoana aceea care apreciaza mai mult perioadele tale dificile decat cele de victorie si care crede ca momentul tau de victorie este doar din meritul lor. Desi poti incerca sa ii transformi in suporteri si fani si sa ii lasi sa creada ca sunt o parte din succesul tau, nu uita ca acest tip de persoane se alimenteaza doar dinumilinta celorlalti. 

3.Pretentiosul

Este prietenul tau doar in conditii confortabile. Cand ai nevoie de ajutorul lor, prefera sa se indeparteze sau sa stea deoparte. 

4. Retrogradul

Este tipul acela care iti aminteste mereu de vechile obiceiuri, care crede in stangnare si isi doreste si pentru tine acelasi lucru, sa ramai la vechile practici. Greu de identificat si uneori dificil de ignorat, poate fi combatut cu succes daa ii amintesti ca pentru tine evolutia este importanta. 

5. Judecatorul

Nimic nu este suficient de bun pentru acesta. El crede ca toti ar trebui sa fie criticati si certati, mai degraba decat laudati. Indiferent de cat de bune sunt intentiile tale si cat de mult incerci sa il faci sa inteleaga care au fost motivele tale, nu te va asculta. El nu stie sa comunice pentru ca nu este un bun ascultator. Te-ar putea ajuta sa nu ii incurajezi barfele si criticile rautacioase. 

6. Omul controlului

Este obsedat de control, te vrea sub ordinul lui si poate fi rautacios si viclean in incercarea de a te face sa ii indeplinesti dorintele. Cea mai buna optiune pe care o ai este sa te indepartezi din moment ce nu-l poti convinge si degeaba incerci sa il schimbi.

7. Mincinosul

Este adevarat ca minciunile pot fi uneori banale, iar unele chiar nu par daunatoare. Cu toate acestea cei care mint frecvent nu te vor ajuta deloc. Pentru a te dezvolta trebuie sa te inconjori cu oameni de incredere care sa te sprijine si sa-ti ofere opinii sincere si oneste.

8. Barfitorul

Sunt oameni nesiguri asa ca se folosesc de vorbe pentru a rastalmaci faptele si a denatura informatiile. Isi doresc sa fie acceptati si recunoscuti, iar aceasta metoda poate fi singura modalitate prin care pot obtine atentia pe care si-o doresc. Vor fi insa mai putin probleme daca ii vei evita cat poti de mult. 

9. Parazitul

Am putea spune plastic ca au intrat in viata ta pentru a se hrani cu si din tine. Te secatuiesc de energie, de resurse si inspiratie pentru propriul beneficiu. Evita-i. 

10. Victima

Victima nu accepta niciodata responsabilitati. Sunt grozavi la a arata cu degetul catre altii si nu accepta ca au gresit sub nicio forma. Reactia in lant pe care o provoaca poate fi daunatoare pentru tine si pentru succesul tau. Cel mai bine este sa scapi de astfel de oameni, sa ii scoti din viata ta.

Laura Munteanu

Creative Communication Trainee

Sursa www.lifehack.org

WhatsApp Logo