Istanbul este cel mai reusit amestec intre orient si occident, un oras al contrastelor, pulsand de viata si culoare, nodul care leaga, in modul cel mai reusit si stralucit, doua lumi diferite intr-una singura. Este orasul ce se intinde pe doua continente, Asia si Europa – puntea de legatura dintre ele fiind apele albastre ce formeaza Canalul Bosfor, continente ce sunt legate prin poduri deosebite si impresionante ca arhitectura. Toate acestea i-au conferit orasului Istanbul toate avantajele de-a lungul existentei sale. Istorie, influente, traditii, obiceiuri, cultura si-au pus de veacuri amprenta inconfundabila asupra acestui extraordinar loc ce se cheama astazi Istanbul. S-a numit Constantinopol si a fost initial capitala Imperiului Roman, apoi a Imperiului Bizantin si, in cele din urma, a Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia in anul 1922. Dupa proclamarea Republicii Turcia, in anul 1930, orasul si-a luat denumirea de Istanbul.

Este un oras impresionant, pe care nu poti sa nu-l iubesti, care te cucereste si te fascineaza inca de cand zaresti minaretele moscheelor.
Chemarea la rugaciune, la ore exacte, dis de dimineata, este inca un motiv in plus de a admira si de a te minuna de acest obicei pastrat cu sfintenie de toti locuitorii urbei.

Istanbul – un oras captivant – intesat cu multe stradute inguste sau bulevarde largi, urcand sau coborand in pante line sau mai abrupte, pe care circula tramvaie, ce fac legatura intre multe zone ale orasului; cladiri peste cladiri, sufocate de afise, pline de spoturi publicitare se strecoara haotic printre locasurile de cult sau moschei; magazine de tot felul, restaurante garnisite in stil specific turcesc, dar si cu bucatarie internationala; oameni de toate natiile si autohtoni, imbracati cat se poate de divers: cei mai tineri, unii foarte moderni, iar altii, traditionalisti, cu salvarii si fez – ul lor specific si cu tunicile viu colorate si brodate cu fir de aur; femei cu voaluri pe cap, din spatele carora abia li se vad ochii si privirea, dar si tinere fete in ton cu ultimele tendinte ale modei; valuri uriase de turisti din toata lumea, ce invadeaza permanent acest oras; oamenii cu fete zambitoare, draguti, serviabili, cu dorinta de a ajuta la nevoie.

In Istanbulul european se gaseste centrul istoric, unde sunt cele mai multe, interesante si fascinante obiective turistice.
Moscheea Albastra ce este socotita simbolul orasului are interiorul pictat extraordinary si o cupola impresionanta. Moscheea Albastra este deosebita fata de restul moscheilor, fiind singura care are 6 minarete, in loc de 4 cate au celelalte moschei.

Vis-a-vis se afla Moscheea Sfanta Sofia sau AyaSofya despartita de Moscheea Albastra doar de o strada si un parc super ingrijit, cu palmieri si leandri de toata frumusetea. Sf. Sofia a fost o celebra biserica bizantina, transformata in moschee si devenita in secolul trecut muzeu. Aici, ca de altfel in toata lumea musulmana, este obiceiul pamantului de a te descalta si a pasi curat si spasit in interiorul moscheelor, femeile purtand voaluri pe cap. Turistelor li se dau la intrare saluri pentru a-si acoperi capul, dar si umerii goi.

Marele Istanbul are si cateva palate absolut superbe si unice in lume. In Palatul Topkapi intri cu adevarat in lumea misterioasa a celor 1001 de nopti ale Seherezadei. Chiar daca povestile sunt arabesti, cel putin decorul, dar si actiunea, se potrivesc de minune si in Turcia. Palatul Topkapi se intinde pe o suprafata intinsa si a fost resedinta sultanilor imperiului otoman pret de multe secole. Ti se desfasoara in fata ochilor o lume cu totul noua, o lume care-si prezinta cu mandrie bogatia, frumusetea, maiestria tuturor exponatelor, incepand cu poarta de la intrare, continuand cu cladirile imbracate atat in interior cat si in exterior cu faianta, predominand albastrul (faimosul albastru de Iznik) si galbenul, cu modele orientale pictate in foita de aur, pana la mii de pietre pretioase de dimensiuni uriase; apoi iti iau ochii alte minunatii precum sabii si diferite arme din metale pretioase batute cu pietre nestemate, portelanuri extra fine de sute de ani, hainele sultanilor si ale celor de la curte si multe alte exponate. Intregul palat este aerisit de curti generoase si gradini superbe cu palmieri, flori mediteraneene, cu banci unde te poti retrage pentru o scurta odihna. In plus, de pe terase, panorama asupra Bosforului si a orasului este absolut fabuloasa.

Unul dintre cele mai importante artefacte din muzeul Topkapî din Turcia este o armă. Mai precis, este spada voievodului Ştefan cel Mare, o armă încărcată de legendă, venerată şi temută de turci, construită din oţel special la indicaţiile personale ale voievodui. Simplă şi cu lama “muncită”, atrage atenţia prin dimensiuni, dar mai ales prin heraldica mânerului. Mai precis, pe discul mânerului apar stema Moldovei, capul de bour şi inscripţia în slavonă ”Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei”. Este clar, aşa cum au atestat specialiştii în armament, sabia de luptă a voievodului moldovean. Povestea este controvesată, existând mai multe supoziţii cu privire la originea sa, utilizarea armei, materialul din care a fost făcută şi mai ales modul în care a ajuns într-un muzeu turcesc.

Palatul Dolmabahce, impunator, construit in stil roccocco, asezat tot pe malul marii, dar pe cealalta parte a orasului. In fata palatului se afla o mica moschee cu acelasi nume si are un turn cu ceas, in acelasi stil. Dolmabahce a fost resedinta primului presedinte al Republicii, intemeietorul Turciei, Mustafa Kemal, supranumit Ataturk, Parintele Turcilor, care si-a gasit aici sfirsitul in anul 1928, pe 10 noiembrie, la ora 09:05 dimineața. De aceea, in fiecare an in data si la ora mentionate, turcii intrerup orice activitate si in sunet de claxoane, pastreaza un minut de reculegere in memoria intemeietorului Republicii.

O atractie deosebita si interesanta o reprezinta si bazarurile din Istanbul, adevarate lumi distincte, prin diversitatea ce o ofera. Aici iti trebuie cel putin o zi pentru fiecare si in special mult mai mult pentru Marele Bazar (Grand Bazaar), unde esti practic ca intr-un labirint, cu alei in toate directiile, cu mii si mii de boutique-uri, cu tot felul de marfa, cu negustori turci simpatici foc, mereu afisand un zambet larg pe fata, gata sa te ajute si sa te serveasca; aici iti poti testa foarte bine arta negocierii.

Bazarul cu mirodenii este un alt punct de atractie, un adevarat rai pe pamant. Mirodenii de tot felul, unele de care nici nu ai auzit, fructe uscate, legume uscate, branzeturi, peste, masline, uleiuri de tot soiul, cafea proaspat macinata, miresme imbatatoare, care iti gidila simturile.

Istanbulul modern, situat de cealalta parte a Bosforului, isi arata mandru cladirile sale inalte si fastuoase, unde se gaseste centrul economic si financiar. Falos si impunator sta departe de a se contopi cu vechiul Istanbul, privind lung si linistit peste podurile ce-l unesc cu centrul istoric.

Nu ai fost in Istanbul daca nu ai facut o croaziera pe Bosfor. Istanbulul parca nu se mai termina de o parte si de alta a Bosforului si pe tarmurile Marii Marmara. Metropola turca isi dezveleste faloasa toate bogatiile marete ale sale: moschei, cladiri bine conservate, hoteluri si palate, dar si restaurantele care tes de-a lungul podurilor o salba intreaga impreuna cu barurile si cafenelele ce-si aprind toata paleta de culori. Sunt locuri de vis unde seara poti manca orice si la preturi convenabile. Si in oras sunt tot felul de restaurante, fast-food-uri, patiserii si cofetarii care satisfac orice pofte culinare: sarailii, baclavale, kunefe, kebab, pide, sarmale, peste de tot felul, kokorec.

Nu ai fost in Istanbul daca nu ai mincat un sandwich cu peste in Eminonu, daca nu ai baut ayran proaspat in Sultanahmet, daca nu ai mincat faimosul rahat turcesc (lokum) sau faimoasele gogosele insiropate cu miere, lokma.
Istanbulul este raiul pisicilor. Acestea pot fi zarite la orice pas, turcii avand un respect deosebit pentru pisici ele fiind tratate ca atare. Legenda spune ca intr-o noapte Profetul Mohamed era sa fie muscat de un sarpe in timp ce dormea. O pisica a dat alarma, trezindu-l pe Profet, in acest fel salvindu-i viata. De atunci pisica este venerata in Turcia.

Istanbul ramane un oras inconfundabil fata de oricare alt oras al lumii. Este unic si nu degeaba are o asemenea istorie si multe traditii surprizatoare in spatele sau. Este un pastel reusit, un amestec de culori de toate felurile, de arome, de traditii, de oameni, mereu improspatat si mai ales, mereu viu si atragator.

 

image copyrights Moyan Brenn

araba saudita
WhatsApp Logo