Lider – Lider

mm

 

Salut Gerard,

Spuneai ca realizarea foarte buna a sarcinilor a insemnat o crestere a productivitatii in randul colegilor tai. Mi s-a parut foarte interesant sa te aud spunand asta, si mi-am amintit ca cea mai buna carte pe care am citit-o in ultima vreme spunea acelasi lucru. Cartea era scrisa de un capitan de submarine, David Marquet, care a preluat cea mai slaba echipa din flota Statelor Unite ca performanta. a transformat-o in cea mai buna nava, motiv pentru care s-a si hotarat sa scrie despre experienta lui in cartea intitulata sugestiv “Turn the Ship Around”

Ideea care sta la baza acestei carti este ca trebuie sa trecii de la structura echipelor care “il urmeaza pe lider” la structura bazata pe oameni care iau propriile decizii. Acest lucru se intampla de obicei cand oamenii pe care ii ai alaturi au la randul lor cunostinte solide, rezultat la care ajungi prin training eficient, menit sa dezvolte cunostintele si viziune asupra structurii organizationale. Cel mai important din toata aceasta structura este faptul ca cei care au cunostintele necesare isi asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau.

Este o idee excelenta pentru orice business unde specialistii pot lua decizii privind anumite aspecte despre care cunosc mai multe detalii decat superiorul lor.  Simt ca asta ni se intampla, sunt din ce in ce mai multi tineri care cunosc mult mai multe decat noi si carora este mai eficient sa le delegam atributii. Functioneaza cu mult mai bine decat modelul “seful trebuie sa vina intotdeauna cu idea” cand seful este cel care decide asupra tuturor detaliilor, ia deciziile si apoi trebuie sa explice echipei de ce au fost luate acele decizii… spre exemplu de ce s-a luat decizia achizitionarii unui nou software. Sunt sigur ca stii deja, insa in astfel de situatii, reactia fireasca este de a se opune schimbarii, mai ales daca vechiul program functiona la fel de bine.

In urma cu cativa ani, ne-am inatalnit cu personalul de suport pentru a discuta aspecte legate de exportul tranzactiilor titlurilor de actiuni. La un moment dat, doi dintre cei mai tineri membri ai echipei au intervenit in discutie, iar noi toti ceilalti (inclusiv eu) nu am putut face nimic altceva decat sa ii ascultam. M-am bucurat de fiecare secunda, pentru ca cei doi tineri cunoasteau mult mai multe detalii decat stiam eu si m-am bucurat si mai mult atunci cand acestia au propus cu o solutie extrem de interesanta. Acesta este modelul ideal pentru business, mult mai eficient decat orice model al “sefului”. Am spus mereu ca “doar cateii au sefi” pe cand angajatii au un contract comercial cu un angajator. Totusi, este dificil pentru cei care au crescut in anii cincizeci sau saizeci sa renunte la acest Model venerat, care lua toate deciziile. Iar daca seful nu se misca, nimeni nu misca. Era ca si cum toti se aflau in tren si seful era conductorul. Iar daca seful nu stia sau nu mai avea energie, trenul se oprea si coborai undeva.

De aceea cartea aceasta mi s-a parut absolut geniala. Este posibil ca aceasta conexiune cu generatia tanara sa aiba foarte multe in legatura cu Internetul. Atat de multa informatie este disponibila acum pe Internet. Perioada in care cunostintele nu puteau fi impartasit cu atata usurinta si in care “cunostintele erau la putere” e de mult apusa. Cunostintele sunt acum accesibile oricui, gratuit si nu mai sunt doar avantajul managementului.

Viitorul nu le mai apartine managerilor si companiilor conduse de directive, ci companiilor care faciliteaza accesul celor care construiesc si care au incredere in acestia sa isi ia propriile decizii.

Salutari,

Erik

Iti doresti sa citesti mai multe materiale semnate de Gerard Koolen si Erik Bakker ?! Te invit sa urmaresti postarile de pe http://www.replywithhistory.com/

Citeste articolul precedent aici.

Traducere Monica Dona

WhatsApp Logo