10 motive pentru care oamenii sarcastici sunt mai inteligenti decat iti imaginezi

mm

Daca te intrebi de ce aleg unii sa fie sarcastici, probabil ca raspunsul celor de la lifehack.org te va face sa zambesti intr-o prima etapa: sarcasticii sunt sarcastici pentru ca daca ar apela la violenta, cel mai probabil ar fi arestati in vremurile noastre. Nu am putut rezista tentatiei de a prelua articolul lor, asa ca iata-l in traducere si adaptare a la Lugera. Varianta in limba engleza poate fi citita aici.

Unii spun ca sarcasmul este doar un scut pentru sentimente. Altii… ca e modalitatea perfecta prin care poti insulta orice idiot si sa scapi nepedepsit.

Daca nu intelegi sarcasmul insa, iti recomandam cursuri intensive pentru ca studiile arata ca persoanele sarcastice sunt mai inteligente decat iti imaginezi. Astazi iti dam insa 10 motive solide care demonstreaza ca lucrurile stau chiar asa.

1. Sarcasticii pot vedea prin tine

Potrivit doctorului Shaman-Tsoory, psiholog la Universitatea din Haifa, “daca intelegi nivelul mental si emotiile celorlaltor personane, ai abilitatea de a intelege sarcasmul”. Da, asta inseamna ca sarcasticii “vad prin tine”.

Daca ti se va raspunde cu o remarca sarcastica la scuza “Am intarziat pentru ca…” cel mai probabil sarcasticul nu te crede. Te poate citi foarte usor si va sti ce buton sa apese pentru a declansa acea stare emotional ape care doreste sa o declanseze. Aproape ca se aseamana cu o super-putere de a citi gandurile. Fii atent!

2. Au mintea “ascutita”

Intr-un articol pe care Richard Chin l-a scris pentru Smithsonian, acesta explica: creierul uman trebuie sa lucreze mai mult pentru a intelege sarcasmul. Aceasta inseamna ca oamenii sarcastici isi antreneaza mai mult decat ceilalti creierul. Deci, da, tipul care ti le intoarce de fiecare data e un afurisit, dar e unul destept.

3. Sunt grozavi la rezolvarea problemelor

In acelasi articol se spune ca sarcasmul dezvolta capacitatea de a rezolva problemele creativ. Asa ca pune-i pe sarcastici pe lista supravietuitorilor in caz de apocalipsa. Cel mai probabil ei vor fi cei care iti vor salva viata.

4. Sunt echipati cu capacitatea de a comunica in societatea zilelor noastre

John Haiman, lingvist la Colegiul Macalaster, spune ca sarcasmul este practic limba principala a societatii de astazi. De obicei, oamenii sarcastici vor continua o discutie si nu ramane nicidecum in spate pretinzand ca rad la glumele tuturor.

5. Nu au doar mintea stralucita, ci si obrazul gros

Sarcasticii sunt suficient de inteligenti incat sa “nu puna la suflet”. Asta inseamna ca ei nu izbucnesc in plans atunci cand va tachinati dupa cateva beri. Stiu sa loveasca asa cum sa stiu sa si primeasca lovituri. Rar ii vezi in postura de victima, pentru ca… sa recunoastem, nimanui nu-I plac victimele.

6. Au o minte mai sanatoasa

Conform cercetarilor facute de Universitatea California San Francisco si Neuropsychologist Katherine Rankin, lipsa abilitatii de a intelege sarcasmul poate fi un semn de degradare a creierului. S-a dovedit printr-un studiu ca persoanele cu dementa frontotemporala nu pot intelege sarcasmul.

7. Isi fac si prietenii si pe ceilalti mai destepti

In comunicare sarcastici ii pot influenta pe cei din jurul lor. Sunt trei etape pe care creierul le urmeaza pentru a intelege ironia. Daca esti langa un sarcastic atunci cand te uiti la TV, cand conduci sau cand esti la cumparaturi, atunci trebuie sa folosesti creierul putin mai mult pentru a ii intelege procesul de comunicare.

Iti fac un bine, asa ca fii sigur ca nu uiti sa le multumesti.

8. Nu-i aresteaza nimeni pentru ca se razbuna

Gestioneaza perfect strategii emotionale elaborate. Daca ai intrat intr-o discutie cu o persoana sarcastica, probabil ca inca mai sunt rani sangerande din aceasta confruntare…Nu trebuie sa iti spunem ca ranile acestea dureaza extrem de mult… aproape pentru totdeauna.

9. Pot insulta intr-o maniera eleganta, si, totusi, sa te faca sa razi.

Remarci precum “nu am ajuns pana in varful lantului trofic pentru a fi vegetarian, insa pot face o exceptie pentru tine”, poate suna foarte frumos, pana te gandesti la modul in care tu i-ai spus multumesc pentru ca ti-a insultat de fapt modul de viata.

Sunt adevarati pradatori, te fac sa razi in hohote si urmaresc cu maxima atentie momentul in care realizezi ca, de fapt, replica lor a fost o insulta.

10. Au prieteni pe care ii iubesc cu adevarat

Ei stiu ca prietenii pe care ii au sunt cu adevarat prieteni, pentru ca ce fel de persoana le-ar suporta sarcasmul zilnic. Mai mult decat atat, sunt sarcastici impreuna, chicotind la insultele subtile pe care si le-au adresat unul celuilalt. Pentru ei e la fel de amuzant ca un joc de baseball.

Sursa: http://bit.ly/1yQ9DWA

Laura Munteanu

Creative Communication Trainee

WhatsApp Logo