Jurnal de bord sentimental: concediu in Grecia, insula Thassos

mm

 

Trebuie sa recunosc deschis de la inceput ca dupa primul meu concediu in Grecia, m-am indragostit iremediabil de aceasta tara. Insula Thassos avea sa imi confirme inca o data ca in Grecia merita sa vii in fiecare an.

Calatoria in insula Thassos a fost o pentru mine o lectie de istorie si civilizatie si am punctat pe harta acestei insule grecesti numeroase locuri extraordinare pe care oricand mi-as dori sa le revad.

La 15 kilometri de Skala Potamia, unde m-am cazat in concediul meu din Grecia, se afla Limenas, capitala acestei minunate insule grecesti, si aici mi-am inceput  lectia live de istorie.

Agora Antica a fost prima pe care am marcat-o pe harta insulei Thassos,  inima orasului antic Limenas, centrul sau cultural si comercial. Din spatiul vast care cuprindea magazine, depozite, cladiri administrative si de cult, astazi mai sunt cateva coloane, arcade si porti, iar pe alocuri mai poti vedea urme ale vechiului sistem de canalizare. Accesul in site este liber  si se poate ajunge aici  cu usurinta, pe langa Muzeul de Arheologie, pe care bineinteles ca nu il puteam rata, in calatoria mea in insula Thassos. Muzeul gazduieste  artefacte din perioada secolului VII I.C.- VII D.C.: monede de argint si arama, amfore, obiecte din teracota si vase, basoreliefuri si elemente  de arhitectura care ne oferta cateva indicii despre viata si preocuparile artistice ale locuitorilor acestei insule din Grecia. Impresionante sunt statuile Afroditei, zeita frumusetii si a lui Dionis, zeul vegetatiei si al vinului, dar si numeroasele statui vechi cu animale, din gradina muzeului. Intrarea in muzeu  costa 2 euro pentru adulti, iar pentru copii este libera.

Orasul antic, Limenas, a existat pe dealurile din apropierea orasului modern, iar porturile vechi sunt utilizate si astazi de locuitorii acestei insule grecesti. Portul mic sau vechi este un fost port al orasului antic, strajuit de doua turnuri fortificate si un zid de marmura, folosit si astazi de thassieni. Din port, un drum pavat face lagatura cu  Agora Antica, despre care am povestit putin mai devreme, dar si cu Amfiteatrul  Antic, ambele situate in partea de nord a orasului. Inchinat zeului Dionisos, Amfiteatrul Antic a fost foarte bine conservat si gazduieste si astazi festivaluri de muzica, concerte in aer liber si reprezentatii de teatru. Privelistea asupra intregii insule Thassos este absolut superba de aici, iar drumul este extrem de placut si usor. Isi merita fiecare pas.

Urmand poteca de la Teatrul Antic, ajungem imediat la Acropole, sau Orasul de Sus, unde se gasesc fragmente din templul lui Apollo, templul zeitei Atena, care este si ocrotitoarea orasuluiThassos, dar si altarul zeului Pan, protectorul turmelor si al pastorilor, care este reprezentat cu copite de tap si cu naiul sau, pe peretii pesterii.

Vizita mea in Limenas nu ar fi completa daca nu as vorbi putin si despre manastirea Vatapediou, un simbol al capitalei celei mai cunoscute insule din Grecia. Manastirea care dateaza din secolul al XIX-lea este de fapt o bisericuta pictata in alb si albastru si se gaseste suspendata pe o stanca in apropierea apei. La constructia acestei biserici au fost folosite materiale dintr-un sanctuar antic construit in secolul IV I.C., ale carui ruine se mai pot vedea si astazi in apropierea basilicii.

Concediul meu in Grecia, in insula Thassos, este de acum in jurnalul meu de bord, la locuri  preferate, de recomandat si de revazut, in categoria foarte speciala pentru mine a vacantelor cu buget redus in Grecia.

 

Monica Dona

PR Manager

Doha
WhatsApp Logo