Brussels, un oras al contrastelor

mm

 

Brussels este un oras al contrastelor, cu o diversitate extraordinara, muzee si monumente, numeroase puncte de interes, sute de sortimente de ciocolata si bere, un oras care ii are pe Poirot si pe Tintin.

Prima destinatie a oricarui turist care viziteaza Brussels trebuie sa fie Grand Place, o impresionanta piata cu cladiri in stil gotic care uimesc prin arhitectura impunatoare si istorie, magazine cu ciocolata, restaurante si baruri. De asemenea, o data la doi ani, de Sf. Maria, este amenajat Covorul de flori, unde o suprafata de aproape 2000 mp este acoperita de 1 milion de begonii, Un prilej excelent este vizitarea Casei Regale (deschisa pentru vizitare doar in lunile de vara) construita in stil medieval, de la balconul careia se poate admira întregul covor de flori. La cateva strazi distanta de Grand Place se afla un simbol neobisnuit al orasului – Manneken Pis – o statuie din bronz ce are la baza o legenda corform careia…dar cel mai bine vizitati orasul si aflati povestea acestui beietel.

De asemenea in centrul orasului se afla si Galeriile Regale St Hubert, locul in care din anul 1847 oamenii din inalta societate frecventau restaurantele si magazinele de lux.

Un alt simbol al Brussels-ului este Atomium-ul, o constructie de peste 100 m înaltime, ce reprezinta o molecula de fier marita de 150 de milioane de ori. Cinci din cele noua sfere pot fi vizitate, sfera din varf unde se afla si un restaurant oferind o panorama extraordinara.

În imediata apropiere a Atomium-ului este Mini-Europe, unde se afla reproducerile monumentelor a 29 de tari din Europa, Romania fiind reprezentata prin Palatul Mogosoaia.

Un tur al orasului Brussels nu este complet fara a vizita Parlamentul, care impresioneaza prin arhitectura moderna si prin simbolurile arhitecturale, un exemplu fiind “Scarile egaliitatii” gandite sub asa forma incat chiar si o persoana cu dizabilitati le poate folosi, fara ajutorul unei rampe..

De asemenea exista numeroase muzee in Brussels care merita toata atentia: Muzel Horta – casa in stilul art-nouveau pe care celebrul architect Victor Horta si-a construit-o, Muzeul Benzilor Desenate – intr-o cladire impresionanta construita tot de Victor Horta, Muzeul Muzicii, Muzeul Magritte in care sunt expuse lucrarile celebrului pictor Belgian.

Frumoase experiente pot aduce si vizitarea oraselor Brugge (Brugges) si Gent, fiind considerate cele mai frumoase orase medievale ale Belgiei.

Orasul Brugge mai este cunoscut si ca “Venetia de Nord”, fiind strabatut de numeroase canale, oferind o priveliste deosebita asupra cladirilor construite in stil baroc si gotic.

De asemenea acest oras este cunoscut si pentru Biserica Sf. Maria, in incinta careia se afla “Madonna” lui Michelangelo, numeroase picturi din secolele XVI-XVII, si criptele Mariei de Burgundia si a tatalui sau Carol cel Viteaz..

De precizat este ca, fiind un orasel belgian, se pot gusta numeroase sortimente de ciocolata si bere.

Orasul Gent, unul dintre cele mai mari din Belgia, impresionaza ca si orasul Brugge prin aerul medieval si prin incarcatura istorica.

A fost construit pe cateva insule la confluenta raurilor Lis si Escaut, ceea ce a dus la o dezvoltare comerciala prospera.

Printre constructiile medievale impunatoare, atractia principala a orasului este Turnul Belfort (Belfry) construit la sfarsitul secolului al XIV-lea, ce are o inaltime de 91 de metri din varful careia se poate admira intregul oras medieval. De asemenea se evidentieaza si impunatorul Castel Gravensteen, situat chiar in centrul orasului.

Istorie, gastronomie, arhitectura…suficiente motive pentru ca Belgia sa primeasca atentia oamenilor, sa fie vizitata si apreciata.

Sursa foto.

 

Laura Munteanu

Virtual Traveller

WhatsApp Logo